- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariile în sectorul public. Guvernul taie sporurile și introduce noi grile de salarizare și coeficienți pentru bugetari!

25 Oct, 23:46 • Bugiu ⁠Ana Maria
Guvernul propune limitarea sporurilor la 20% din salariul de bază și reintroducerea grilelor salariale în administrația locală. Reforma vizează reducerea inegalităților și creșterea sustenabilității salariale în sectorul public.
Salariile în sectorul public. Guvernul taie sporurile și introduce noi grile de salarizare și coeficienți pentru bugetari!

Revizuirea coeficienţilor de ierarhizare și reintroducerea grilelor salariale în administraţia locală, alături de limitarea sporurilor la 20% din salariul de bază, sunt măsurile centrale în reforma salarizării sectorului public propusă de guvern pentru perioada 2025-2031, potrivit știripesurse.ro.

„Această restructurare sprijină rezilienţa economică prin asigurarea unei compensări corecte a angajaţilor din sectorul public şi a unei motivaţii adecvate, reducând astfel riscul disputelor de muncă sau al ineficienţelor care ar putea perturba serviciile publice”, menţionează documentul citat.

Te-ar mai putea interesa și: Previziuni pe 2025: Ritmul de creștere a salariilor încetinește, excepție fac anumite domenii unde se așteaptă majorări

foto: salarii

Salariile în sectorul public. Guvernul taie sporurile și introduce noi grile de salarizare și coeficienți pentru bugetari!

Reintroducerea grilelor salariale specifice angajaţilor din administraţia locală, atât publici, cât şi contractuali, creează o mai mare consistenţă în practicile de remunerare între diferitele niveluri de guvernare, reduce riscul fragmentării şi inegalităţii salariale, asigurând că angajaţii din administraţia locală sunt trataţi similar cu cei din administraţia centrală, susţin autorii Planului.

În ceea ce priveşte limitarea sporurilor la 20% din salariul de bază ajută la prevenirea inflaţiei salariale şi promovează sustenabilitatea finanţelor publice, asigurând că remunerarea se bazează în principal pe salariile de bază, mai degrabă decât pe sporuri discreţionare.

„Limitarea sporurilor reduce, de asemenea, potenţialul de abuz şi asigură că remuneraţia este mai predictibilă şi echitabilă pentru toţi angajaţii.

Aceasta contribuie la sustenabilitatea fiscală, asigurând că cheltuielile salariale din sectorul public rămân gestionabile şi nu pun presiuni asupra bugetelor guvernamentale. Noul cadru juridic va fi pus în aplicare, în acelaşi timp, pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariţia unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public.

De asemenea reforma sistemului de salarizare în sectorul public va avea în vedere încadrarea în plafoanele de cheltuieli de personal avute în vedere la stabilirea traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar pentru perioada de prognoză 2025-2031″, se mai arată în Planul publicat vineri seara la Ministerul Finanţelor.

Implementarea grilelor salariale specifice pentru angajații locali va oferi consistență și va reduce inegalitățile salariale între administrația centrală și cea locală, evitând fragmentarea și îmbunătățind motivarea angajaților.

Reforma face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Planul a fost recent dezbătut în cadrul Consiliului Național Tripartit și va fi transmis Comisiei Europene, care a oferit deja un acord de principiu.

Te-ar mai putea interesa și: Salariile românilor vor fi tot mai afectate. Vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru contribuțiile la pensie