Din cauza unor interpretări controversate ale Legii Salarizării, mai mulți angajați ai agenției naționale de presă Agerpres vor avea salariul scăzut cu 50%, relatează economica.net. Reporterii, redactorii, fotoreporterii, corespondenții speciali și videojurnaliștii anunță că intră în greva foamei.
Federația FAIR-MediaSind susține eforturile membrului afiliat – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind pentru rezolvarea de către Guvernul României a situației extrem de grave în care se află angajații din cea mai mare agenție de presă a statului român. De la 1 iulie, din cauza unor interpretări controversate ale Legii Salarizării, salariații din Agerpres vor avea veniturile reduse cu până la 50%.
Te-ar putea interesa și: Cine sunt românii pentru care nu se interzice cumulul pensie-salariu. Nicolae Ciucă și Mugur Isărescu sunt pe lista „specialilor”
„Federația FAIR-MediaSind, organizație reprezentativă din Cultură și Mass-Media, susține eforturile membrului afiliat – Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind privind rezolvarea de către Guvernul României a situației extrem de grave în care se află personalul de specialitate din cea mai mare agenție de presă a statului român, cu o vechime de 134 de ani de activitate neîntreruptă, Agenția Națională de Presă AGERPRES”, se arată într-un comunicat de presă, transmis de federația sindicală.
Totul a pornit de la interpretarea controversată a inspectorilor Curții de Conturi ale prevederilor Legii salarizării Unitare, în ceea ce privește încadrarea personalului de specialitate în diferite anexe salariale, de la 1 iulie. Mai exact, reporterii, redactorii, fotoreporterii, corespondenții speciali și videojurnaliștii din AGERPRES riscă să primească salarii mai mici cu până la 50%.
„Reducerile salariale sunt și mai dramatice în condițiile în care veniturile angajaților AGERPRES sunt cele mai mici din mass-media și se suprapun pe o inflație galopantă și pe creșteri ale prețurilor la alimente, energie, combustibili, utilități etc”, se arată în comunicat.
Măsura urmează să se aplice jurnaliștilor, nu și membrilor Consiliului Director, angajaților din compartimentele Resurse Umane, Financiar, Juridic, Marketing, Tehnic-Administrativ, Imprimare. Acest lucru va genera discriminări evidente între salariații Agerpres, tocmai pentru că, în aceste condiții, angajații structurilor protejate vor avea un salariu mai mare decât cel al unui redactor de teren.
„Mai mult, precizăm că soluția propusă de MediaSind AGERPRES nu implică fonduri financiare suplimentare. Soluția propusă este ca salarizarea să se facă la fel ca în cazul Societății Române de Televiziune și a Societății Române de Radiodifuziune, în baza negocierii Contractului Colectiv de Muncă, în limita bugetului alocat.
Zilele trecute, constatând lipsa unui răspuns din partea Guvernului, SRJ MediaSind a cerut implicarea ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi, în urgentarea adoptării OUG, având în vedere că se apropie data scadenței.
În consecință, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, sprijinită de organizațiile la care este afiliată cu drepturi depline – Confederația CNSLR-Frăția, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global Union – cere Guvernului României să intervină de urgență, având în vedere faptul că mai mulți colegi corespondenți și de la sediul central și-au anunțat intenția de a intra în greva foamei în fața Palatului Victoria și Palatului Cotroceni”, arată comunicatul sindicatului jurnaliștilor.
Citește și despre: Mai mulți bani pentru angajații din Sănătate. Sindicaliștii Sanitas au făcut înțelegerea momentului cu Guvernul. De când se acordă mărirea de salariu