Salariile profesorilor nu vor fi plătite la timp, în luna februarie. Reprezentanții ministerului Educației spun că din această cauză plata salariilor va fi efectuată cu întârzieri, însă nu au precizat cât vor dura acestea, potrivit Edupedu.ro.
Potrivit Ministerului Educației, reprezentanții SIMAVI, cei care se ocupă de gestionarea aplicației Edusal, și-au luat angajajamentul să livreze miercuri, 8 februarie, kitul actualizat.
“În urma discuțiilor cu ministerul ni s-a spus că cei de la Simavi și-au luat angajamentul să livreze până mâine (n.red 8 februarie) kitul actualizat Edusal pentru plata salariilor în care se pot opera creșterile salariale”, a declarat liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor.
De asemenea, ministerul Educației a transmis într-un răspuns solicitat de Edupedu.ro, “că face eforturi, astfel încât programul actualizat să fie livrat unităților de învățământ într-un interval de timp care să permită plata, la timp, a salariilor”.
Edusal este aplicația de salarizare din sistemul de învățământ, gestionată de SIMAVI, companie rezultată din SIVECO.
SIVECO este compania care a realizat SIIIR – Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România, în anii 2013-2015, în perioada Guvernelor Ponta, fiind un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013, care a costat 18 milioane de lei.
În luna noiembrie a anului trecut, salariile profesorilor creșteau cu 8% față de aceeași lună din anul 2021. Un profesor debutant câștigă, în acest fel, peste 2000 de lei.
Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că salariile cadrelor didactice au crescut în ultimul an cu 8%. În ultimii zece ani, însă, numărul profesorilor a scăzut cu 5.000, scrie zf.ro.
Un profesor câștigă în momentul de față peste 4.000 de lei, cu 162% mai mult față de anul 2013 când un cadru didactic avea un salariu de doar 1.536 de lei. Numărul angajaților, în schimb, a scăzut de la 364. 300 în noiembrie 2013 la doar 359.500 în aceeași lună a anului 2022.
Ligia Deca, Ministrul Educației, spunea în luna decembrei a anului trecut că se discută despre o creștere de aproape 10% pentru funcțiile didactice auxiliare, 6,7% pentru cadrele din învățământul preuniversitar și 24% pentru personalul nedidactic. Ministrul a spus că aceste creșteri ale salariilor se datorerează noilor Legi ale educației. Noile legi urmează să fie făcute publice la începutul acestui an.
Citește și Salariile profesorilor cresc cu 10%! Cum arată grilele de salarizare de la 1 ianuarie 2023