Vești proaste pentru angajații din construcții și agricultură. Guvernul taie facilitățile fiscale și îi obligă să plătească contribuțiile la Sănătate. Acest lucru înseamnă că salariile vor fi mai mici de la 1 septembrie, informează antena3.ro.
Salariul minim brut în construcții este de 4.000 de lei. În mână, angajații care lucrează în acest domeniu primesc 3.150 lei. Ei au contribuție 0 la sănătate, însă Guvernul vrea să schimbe acest lucru.
Concret, de la 1 septembrie, salariații din domeniu ar putea plăti contribuția la Sănătate. Ea este în valoare de 10%, iar astfel, salariul minim în construcții ar urma să scadă cu 400 de lei.
Potrivit unor surse, Guvernul încearcă să crească încasările la buget de stat, motiv pentru care recurge la această soluție. Pe de altă parte, este și o metodă prin care statul român încearcă să îndeplinească șalonul din PNRR. Prin acel plan, România trebuie să renunțe, treptat, la facilitățile fiscale pe care le acordă. Informația a fost confirmată și de Marcel Ciolacu, în urmă cu puțin timp.
Citește și despre: România este la un pas de cel mai grav blocaj din industria construcțiilor. Muncitorii sunt revoltați! „Nu este exclus să apară proteste”
„PNRR prevede să începem să scoatem din excepţii. Da, cred că în viitor vor trebui scoase anumite excepţii. Asta nu înseamnă că, din analiza noastră preliminară, vom umbla la excepţiile din IT, în acest moment. Sunt excepţii de aproape 20 de ani, din câte ştiu eu şi au adus un lucru benefic, până acum, un hub important în România.
Sunt excepţii la Codul fiscal de aproximativ 74 de miliarde. Este un lucru total anormal şi o recomandare venită de la toate organismele financiare internaţionale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România. S-a terminat cu perioada excepţiilor peste excepţii”, spune Ciolacu.
România este la un pas de cel mai grav blocaj din industria construcțiilor. Muncitorii sunt revoltați de eliminarea facilităților fiscale. Cristian Erbașu trage un semnal de alarmă.
Președintele Federației Patronatelor din construcții avertizează că diminuarea facilităților fiscale din domeniu ar reprezenta un eșec total. Muncitorii încasează un salariu minim de 4.000 de lei brut pe lună, dar el este, în realitate, cu doar 33% mai mare decât veniturile minime pe economie.
„Diminuarea facilitățile fiscale pentru muncitorii din domeniul construcțiilor ar însemna un eșec fatal. Angajatorii din construcții au acceptat un salariu de minim 4.000 de lei brut pe lună, care este cu 33% mai mare decât salariul minim pe economie. După diminuarea salariilor muncitorii vor încerca să caute soluții.
Fie vor pleca din țară, fiind o cerere foarte mare în vestul Europei, fie se vor îndrepta spre alternativa muncii la negru. Nu este exclus să apară proteste. Totuși, până la aceste proteste sper ca guvernanții să se gândească mai bine la ceea ce fac pentru că impactul nu este doar asupra breslei, ci și asupra investițiilor din România și, ulterior, asupra economiei.
Printre principalele consecințe regăsim: cheltuieli mari pentru stat, pierderi de fonduri europene, undeva la câteva miliarde pe an și proliferarea economiei negre în construcții”, a declarat Cristian Erbașu, Președinte Federația Patronatelor din construcții.
Te-ar putea interesa și: Oficial! Marcel Ciolacu pregătește ajutoare de 150 milioane de euro pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții