O farmacistă româncă stabilită în Franța a dezvăluit recent ce salariu primeşte în această profesie peste hotare. Astfel, salariul unui farmacist pornește de la circa 2.700 de euro pe lună, adică 13.500 de lei. Dacă ajungi la o farmacie dintr-un spital, pornești de la 3.000 de euro, chiar și 3.300, dar ai nevoie de rezidenţiat.
„Un farmacist în Franţa care este începător poate să aibă un salariu de 2650-2700 de euro. Acesta este un salariu de început, pentru că încă nu are experiența necesară pe teritoriul francez, iar în Franţa farmaciştii fac foarte multe lucruri din punct de vedere medical în acelaşi timp. Într-o farmacie de spital salariile sunt mai mari. E posibil să înceapă de la 3.000 euro, 3.300 euro și să crească. Însă pentru a lucra într-o farmacie de spital în Franţa avem nevoie obligatoriu de rezidențiat”, a spus Elena Andreea, citată de bugetul.ro.
Salariile variază în funcție de zona geografică, adică orașele mici oferă salarii mai mari pentru a atrage personal calificat, în timp ce orașele mari, cu centre universitare, tind să aibă salarii mai mici din cauza competiției mai ridicate.
„Zona geografică, de asemenea, contează. Ca şi în România, un oraş mai mare, cu centru universitar, va oferi salarii un pic mai mici, iar un oraş mic va oferi nişte salarii un pic mai mari. Este foarte Importantă experiența noastră ca farmacist pe teritoriul francez pentru a obține un salariu mai mare, pentru că farmacistul în Franţa are mult mai multă responsabilitate medicală decât administrativă”, a mai spus Elena Andreea.
Legat de sistem, farmaciștii din Franța au responsabilități mai complexe și un rol extins în domeniul medical. Spre deosebire de România, unde accentul este pus pe sarcini administrative, în Franța farmaciștii sunt implicați activ în activități medicale și consultanță pentru pacienți.
Pe de altă parte, în Franța nu există lanțuri farmaceutice. Farmaciile sunt independente și pot fi deținute exclusiv de farmaciști, care creează o structură profesională diferită: farmacist titular – proprietarul farmaciei și principalul responsabil pentru funcționarea acesteia, farmacist asistent – sprijinul principal al titularului, având roluri însemnate în administrarea și gestionarea activităților farmaceutice, preparatoare – echivalentul asistentelor de farmacie din România.
„Franţa este printre puținele țări europene care nu deține lanțuri farmaceutice, adică în Franţa există doar farmacii independente şi doar farmacistul poate să dețină o farmacie. Farmacistul antreprenor, adică şeful, se numeşte farmacist titular, farmacistul asistent este de fapt, mâna dreaptă a titularului. Este un farmacist normal, care ajută titularul în toate demersurile administrative şi medicale ale farmaciei, după care există farmacistul simplu, iar asistentele de farmacie se numesc preparatoare, aşa cum se spune în limba română. Este foarte important să ştim aceste lucruri, pentru că eu când am ales să merg în Franţa, am ținut cont de acest aspect pentru că eram extenuată şi obosită de sistemul de lanț farmaceutic din România”, a adăugat Elena Andreea.