Salariu minim de 4000 de lei. Adrian Câciu a anunţat, totodată că o parte din contribuţii vor fi plătite de angajaţi.
”Eu vă spun că salariul minim va fi 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe, vorbim de ceea ce este peste plafon şi ne uităm în negocierile pe care le avem şi cu mediul de afaceri pentru acea eventuală măsură voluntară pentru cei care cresc cu mai mult decât 200 de lei, pentru ceea ce depăşeşte 3.000 de lei.
Dar aici sindicatele spun un lucru: ne întoarcem la partajarea contribuţiilor. Reîntoarcerea la sistemul în care contribuţiile erau plătite pe de o parte de angajat, pe de altă parte de angajator nu e o măsură pe care să o ia statul fără ca masa rotundă să fie de acord, nu e discreţionar să intervii, trebuie să ai o discuţie şi cu mediul de afaceri, care înseamnă, de fapt, să fie taxat, dar nu e o idee care trebuie să fie respinsă”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice la Digi 24.
Adrian Câciu a vorbit şi despre propunerea ca salariul minim în domeniul construcţiilor să crească la 4.000 de lei, explicând că majorarea salariului în acest sector va duce la o echilibrare a bugetului asigurărilor de stat.
”A apărut propunerea ca salariul minim pe construcţii să crească la 4.000 de lei. Asta aduce un plus de contribuţii care îmi acoperă acel 12,5% astfel încât să fie neutru impactul, deci venituri versus cheltuieli, pe bugetul asigurărilor de stat”, a afirmat Adrian Câciu.
„Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023”, a precizat Executivul, pe Facebook.
În sectorul construcțiilor, în anul 2022, salariul minim brut este de 3.000 de lei. la condiții normale de muncă, la un salariu minim brut de 3000 de lei, angajatul fără persoane în întreținere primește în mână un salariu net de 2362 de lei, iar firma de construcții suportă un cost salarial de 3010 lei, fiind aplicate o serie de facilităţi fiscale.
Din anul 2023, salariul minim brut în construcții ar urma să crească la 4.000 de lei. La acest nivel, cu scutirile de taxe aplicate sectorului construcțiilor, angajatul ar urma să primească în mână un salariu net de 3.150 de lei, iar firma ar urma să suporte un salariu complet de 4.013 lei.
Ministrul a vorbit despre ”o schimbare şi de paradigmă, şi de abordare” în ceea ce priveşte bugetul de stat.
”Eu mi-aş dori, că e foarte important, nu e doar să programezi. Să urmăreşti indicatorii de rezultat. Dacă anul ăsta faci un buget pentru anul viitor pe programe, anul viitor după luna septembrie vei putea să urmăreşti progresul: ai avut un program, ai un răspuns. Are un efect pozitiv, unul negativ, trebuie adaptat, modificat…
Trebuie să ieşim din acea abordare care spunea: punem în buget la ministerul x, nu ştim pe ce s-au dus, sau ne vine Curtea de Conturi peste doi ani, vai ce surpriză, s-au cheltuit greşit banii”, a adăugat ministrul Finanţelor.
Citeste si Salariul minim 2023. Cât primeşti net în plus după ce se majorează la 3.000 de lei brut