- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariu tăiat cu 50% pentru această categorie de profesori. „Să vedeţi că ies mai bine decât înainte, la nivel de plată”

25 Oct, 17:59 • Cornel Ghimeșan
Deşi un salariu pentru profesori nu ajunge la cine ştie ce sumă, Universitatea din București a propus recent o măsură de reducere a tarifelor pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care predau seminarii, diminuând astfel veniturile lunare ale acestora. Măsura ar presupune o scădere de aproape 50% a remunerațiilor, chiar dacă acestea erau oricum mici, ba, chiar, în unele cazuri, sunt ore făcute pe zero lei!
Salariu tăiat cu 50% pentru această categorie de profesori. Să vedeţi că ies mai bine decât înainte, la nivel de plată

Salariu tăiat cu 50% în cazul profesorilor doctoranzi cu seminarii. În această situaţie se regăsesc zeci, poate chiar sute de angajați, care vor fi afectați de măsură Studenților de la doctorat li s-a dat deja documentul neaprobat și aceştia ar fi fost de acord pentru că nu au altă variantă. Un loc de profesor la Universitatea din București se prinde oricum extrem de greu.

Salariu tăiat cu 50% pentru aceşti profesori

În prezent, doctoranzii care predau seminarii la Universitatea din București sunt plătiți cu un tarif de 35 de lei pe oră net, sumă ce ar putea scădea la 19 lei pe oră în cazul în care măsura este aprobată. Astfel, pentru un seminar de două ore, remunerația ar scădea la doar 38 de lei, ceea ce ar însemna că, pentru un curs pe săptămână, un doctorand ar câștiga în jur de 152 de lei pe lună, o sumă infimă pentru traiul de zi cu zi, chiar şi în condiţiile existenţei unei burse de doctorat.

Citeşte şi: Angajări la ANAF. Ce trebuie să ştie viitorii candidaţi pentru locurile de muncă stabile de la stat

Rectorul Universității din București, Marian Preda, a explicat că această ajustare salarială vine ca o măsură de echilibrare, deoarece în trecut doctoranzii efectuau unele ore fără a fi remunerați. De asemenea, potrivit oficialilor, ajustările țin cont și de creșterea burselor, ceea ce ar compensa parțial reducerea încasărilor din activitățile de predare.

„Nu s-a definitivat, dar e o discuție, sunt de acord că e o discuție, pentru că se bazează pe inechități: un doctorand, de exemplu, înainte avea de făcut ore gratuit. Dacă luați orele gratuit, 4-6 ore și cât predau acum, la unii chiar dacă se micșorează cuantumul pe oră, să vedeți că ies mai bine decât înainte, la nivel de plată, doar pentru plata cu ora, plus cât s-a mărit bursa, adică trebuie adaptare la noile schimbări, înainte nu te plătea nimic”, a declarat Marian Preda, în contextul reducerii de salariu, pentru edupedu.ro.

Citeşte şi: Ce rate plătesc românii la apartamente. Clujenii iau cele mai mari credite

Discuţiile provocate de această măsută se leagă mai ales dacă această scădere de venit va avea un impact negativ asupra motivației doctoranzilor de a preda și de a continua cariera academică, având în vedere veniturile și așa mici oferite de sistemul educațional din România.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult