- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariu sporit cu 15% pentru anumiți angajați. Cine și în ce condiții beneficiază de acesta

28 Oct, 20:08 • Mălureanu Rebecca
Angajaţii Prefecturii Gorj ar putea primi în curând sporuri de salariu pentru condiţii periculoase din cauza efectelor negative ale câmpului electromagnetic. Adineaori o companie de specialitate a fost angajată ca să desfășoare măsurători. Sporurile funcţionarilor ar putea ajunge până la 15%.
Salariu sporit cu 15% pentru anumiți angajați. Cine și în ce condiții beneficiază de acesta

Angajaţii Prefecturii Gorj ar putea beneficia în curând de sporuri la salariu, pentru condiţii vătămătoare din cauza efectelor negative ale câmpului electromagnetic. O societate de profil a fost contractată ca să efectueze măsurători, iar sporurile funcţionarilor s-ar ridica și până la 15%. Peste 100 de funcționari sunt vizați.

Sporuri la salariu pentru angajații din Gorj ce lucrează în condiții periculoase

Prefectul de Gorj a emis ordinul pentru desemnarea firmei care să măsoare câmpul electromagnetic din birourile salariaților, iar valoarea contractului depășește cu puțin 2.600 lei.

Studiul va oferi funcționarilor care lucrează în sediul Palatului Administrativ, un spor pentru condiții vătămătoare, auxiliar la salariul lunar. Acesta se poate ridica la 15% din salariul de bază, dar nu va trece de 1.500 de lei pe lună.

Dacă măsurătorile vor arăta valori înalte, de aceste sporuri vor beneficia angajații Prefecturii, ai Serviciului de Pașapoarte și ai Serviciului de Înmatriculări Auto, dar și instituții care își mențin activitatea în clădirea Prefecturii, totalizându-se peste 100 de funcționari.

Raportul de constatare este nelipsit pentru ca inspectorii Curții de Conturi să aprobe legal aceste plăți.

Sporurile de salariu ar putea ajunge până la 15%.
Sporurile de salariu ar putea ajunge până la 15%.

Ai mai putea citi și: Salariul minim în domeniul bancar pentru 2025, dezvăluit. Angajații au stabilit suma. Este mai mică decât ne-am aștepta

Stabilirea cuantumului sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se face de la caz la caz, având în vedere mai multe elemente de risc.

Printre acestea sunt incluse prezența și mecanismul de acțiune al factorilor nocivi asupra organismului, intensitatea și asocierea acestora, durata expunerii, condițiile de muncă ce implică suprasolicitare nervoasă și riscuri de îmbolnăvire sau accidentare, structura și nivelul morbidității în funcție de specificul locului de muncă, condițiile ce pot duce la uzura prematură a organismului, precum și prezența și intensitatea factorilor cu grad ridicat de risc pentru sănătatea și integritatea fizică și psihică.

În conformitate cu art. 5 din Regulamentul-cadru aprobat prin H.G. 917/2017, la stabilirea, de la caz la caz, a cuantumului sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere următorii factori de risc:

  • a) existenţa factorilor nocivi şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului;
  • b) intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
  • c) durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi;
  • d) existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare;
  • e) structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă;
  • f) existenţa unor condiţii de muncă ce pot duce la uzura prematură a organismului;
  • g) existenţa factorilor cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea şi integritatea fizică şi psihică;
  • h) intensitatea de acţiune a factorilor cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea şi integritatea fizică şi psihică.

Te-ar mai putea interesa și: Guvernul pregătește o nouă majorare a salariului minim, valabilă din ianuarie 2025