Deși anul 2024 a debutat cu reducerea facilităților fiscale din IT, companiile nu au scăzut nivelul salariilor. Pentru a-și menține proiectele în curs, firmele au ales să suporte noile taxe impuse. În plus, au decis să ofere majorări salariale unor angajați cheie. Mai mult decât atât, în ciuda deciziilor luate de unele companii, un număr mare de oportunități de angajare a fost prezentate începătorilor în domeniul IT la un târg de carieră dedicat studenților și absolvenților din Craiova, arată Gândul.
Firmele au venit să recruteze studenți și absolvenți, iar salariile nu sunt deloc mici. La târgul de cariere în IT, companiile locale sau multinaționale din IT au amenajat standuri în holul central al Universității din Craiova. Astfel, aspiranții la o carieră în domeniul tehnologiei au avut oportunitatea să interacționeze direct cu reprezentanții acestor companii și să exploreze perspectivele de angajare și dezvoltare profesională oferite de acestea.
„Spre exemplu, la noi în companie, un software developer, entry level, poate avea un salariu cuprins între 1.000 și 1.500 de euro. În plus, beneficiază de traininguri gratuite. În acest moment avem cinci traininguri în desfășurare. Un senior, în schimb, poate să ajungă la un salariu de 5.000 de euro. Chiar mai mult dacă are vechime în companie, sau are experiență pe un anumit segment. Un technical lead, pornește de la 2.500 de euro și poate trece de 5.000 de euro”, a declarat Gabriel Păunică, reprezentantul unei companii IT.
Te-ar putea interesa și: Jobul pe care se bat românii. Se câștigă salariu între 25.000 și 35.000 de euro le lună
Reprezentanții companiilor din domeniul IT au vorbit și despre cum au evoluat salariile din țara noastră și au explicat că salariile s-au aliniat în piață, atât la nivel local, cât și european.
„Noi oferim unui junior care lucrează pe Q&A (testare automata software) un salariu care pornește de la 1.000 de euro și poate atinge 3.000 de euro pentru un angajat cu experiență. Pe suport tehnic, oferim o remunerație cuprinsă între 1.000 și 3.000 de euro. Cel mai mult oferim în sfera development, unde un junior pornește de la 1.500 de euro și poate trece de 5.000 de euro.
Media în piață este de 2.500-3 000 de euro pentru un IT-ist. Avem și excepții. Un angajat cu 20 de ani vechime în companie, care realizează proiecte importante, evident, trebuie fidelizat și poate ajunge la 10.000 de euro. Aici discutăm de cazuri izolate”, a explicat reprezentantul unei companii IT din Craiova.
Reprezentanții Universității din Craiova explică faptul că au încheiat zeci de parteneriate cu companii din domeniul IT. Unele chiar au amenajat laboratoare în cadrul instituției de învățământ, oferind astfel studenților posibilitatea de a se familiariza cu tehnologiile și fluxul de lucru din aceste firme.
„Noi, cei de la Universitatea din Craiova, ne-am îndreptat atenția în ultimii ani asupra acestui domeniu de vârf. Am reorganizat oferta curriculară în acord cu cerințele pieții muncii. Am alocat din ce în ce mai multe locuri în fiecare an atât la licență.
Și la master și doctorat, domeniului IT și, lucrul cel mai important, am investit în infrastructura educațională și de cercetare. Începând cu anul universitar 2024–2025, campusul în care funcționează și Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică va fi dat în folosință. Este vorba despre un proiect cu fonduri europene de aproximativ 20 de milioane de euro”, a declarat rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu.