- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariul mediu net în România a crescut cu 32 de lei într-o lună. Care sunt românii cu cele mai mari și cele mai mici venituri

14 Jun, 18:43 • Adrian Popovici
Salariul mediu din România a ajuns la 5.217 lei în luna aprilie, înregistrând o creștere de 0,6%. Ami exact, este vorba de doar 32 de lei.
Salariul mediu net în România a crescut cu 32 de lei într-o lună. Care sunt românii cu cele mai mari și cele mai mici venituri

În luna aprilie 2024, salariul mediu net în România a atins 5.217 lei, marcând o creștere de 32 de lei față de luna precedentă, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică. Aceasta reprezintă o majorare de 0,6%, reflectând o tendință pozitivă în evoluția veniturilor medii ale românilor, notează Capital.

În topul sectoarelor cu cele mai mari salarii se află activitățile de servicii în tehnologia informației, inclusiv serviciile informatice, unde câștigul salarial mediu net a ajuns la 11.971 de lei. La polul opus, domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte înregistrează cele mai mici salarii, cu o medie de doar 2.787 de lei.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, câștigul salarial mediu net a crescut cu 14,3%, subliniind o îmbunătățire semnificativă a veniturilor în aprilie 2024. De asemenea, salariul mediu brut a fost de 8.532 de lei în aceeași lună, înregistrând o creștere de 32 de lei (+0,4%) față de martie 2024.

Indicele câștigului salarial real, care ia în considerare inflația, a fost de 107,9% în aprilie 2024 comparativ cu aprilie 2023. Față de luna martie 2024, acest indice a înregistrat o creștere de 100,5%. În raport cu octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a atins 254%, fiind cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât cel din martie 2024.

Fluctuațiile câștigurilor salariale pe parcursul anului sunt determinate în principal de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile de referință precum decembrie și martie/aprilie. Aceste fluctuații influențează variațiile lunare ale salariilor, contribuind la o estompare a creșterilor și scăderilor de-a lungul anului. Evoluția câștigului salarial real depinde atât de modificările salariului mediu net, cât și de rata inflației.

Salariu
Salariu

Te-ar putea interesa și: Salariul unui europarlamentar în 2024. Beneficii pe bandă rulantă pentru cei care ocupă această poziție în următorii 5 ani

De ce a creascut salariul mediu?

În aprilie 2024, în majoritatea sectoarelor economice s-a observat o creștere a câștigului salarial mediu net, datorată în principal acordării de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri, inclusiv bilete de valoare. Creșterile salariale semnificative au fost înregistrate în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu o creștere de 35,5%, și în extracția cărbunelui superior și inferior, cu o creștere de 27,4%.

Pe de altă parte, scăderile câștigurilor salariale medii nete au fost determinate de acordarea premiilor ocazionale în lunile anterioare, precum prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri. De asemenea, nerealizările în producție sau încasările mai mici în funcție de contracte și proiecte, precum și angajările de personal cu salarii mai reduse față de media din anumite activități economice, au contribuit la aceste scăderi.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în fabricarea produselor din tutun, cu o diminuare de 34,6%. În sectorul bugetar, în aprilie 2024, s-au observat scăderi ușoare în domeniul învățământului (-1,7%) și în sănătate și asistență socială (-0,1%).

Citește și: Salariul pe care îl câştigă un angajat la „împinge tava” în Mamaia, în 2024. Deși e plătit peste medie, primește o singură zi liberă