Salariul minim a fost majorat în prima lună a anului 2023 în toate țările în care acest indicator este stabilit de către guvern. Iată pe ce loc se situează România în graficul țărilor care au majorat veniturile angajaților, anunță Profit.
Cea mai mare creștere a salariului minim de la an la an a fost observată în Argentina (104,5%) și Turcia (100%). În aceste state, atât inflația, cât și devalorizarea monedei au fost extrem de mari în ultimii ani.
Printre țările care au ocupat un loc notabil în top se mai află, de asemenea, printr-o creștere ridicată a salariului minim: Moldova (32,5% de la an la an), Letonia (27,1%) și Malaezia (25,8%).
În clasamentul privind creșterile salariale, România ocupă locul 7. La ora actuală, salariul minim net este de 1.898 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 24,5% față de luna ianuarie a anului trecut (1.524 lei). Creșteri salariale se mai pot observa la Ungaria (16%) sau Serbia (14.3%), conform Picodi, companie și de analiză a piețelor, cu sediul în Polonia.
Ai mai putea citi și: O nouă lovitură pentru români! Prețurile nu vor scădea
În acest context, în țara noastră, Executivul a hotărât ca salariul minim brut garantat în plată să fie majorat, începând cu 1 ianuarie 2023, la 3.000 de lei, din care 200 lei vor fi scutiți de impozit și contribuții de asigurări.
„Sistemele de impozitare din aceste țări pot fi foarte diferite, iar diferența dintre venitul brut și cel net poate varia de la 0% la până la 37% (în România – 36,7%)”, mai anunță sursa citată.
În România însă, majorarea salariilor a venit și cu majorarea taxelor, dar mai ales a prețurilor alimentelor, medicamentelor și carburanților. Din acest motiv, românii o duc din ce în ce mai rău, iar mulți dintre cei care au venitul minim pe economie abia se mai pot descurca să plătească facturile și să își cumpere alimentele necesare pentru traiul lunar.
Te mai poate interesa: Cumpărăturile ajung în București la un nou record! Coșul de cumpărături s-a scumpit cu 40%