Salariul minim ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024, după ce abia a crescut în octombrie. Peste un milion de angajați din România riscă să se lovească de noi schimbări.
Salariul minim ar putea să scadă cu 83 de lei de la 1 ianuarie, dacă Guvernul nu prelungește facilitarea scutirii de taxe pentru 200 de lei din salariu. Executivul ia în calcul mai multe soluții acum pentru ca salariul minim pe economie să nu scadă de la 1 ianuarie 2024.
Salariul minim pe economie a fost majorat pe 1 octombrie, cu 181 de lei bani în mână, însă ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024 cu 83 de lei.
Totul din cauza faptului că acea facilitate de 200 de lei, scutire de taxe din salariul minim, ar putea să fie eliminată la 1 ianuarie 2024.
În prezent sunt luate în calcul două mari variante. Una din ele ar fi să rămână păstrată această facilitate, lucru puțin probabil, pentru că Executivul trebuie să elimine treptat facilitățile fiscale, potrivit angajamentelor din PNRR (planul național de redresare și reziliență).
O a doua variantă este aceea să demareze o nouă rundă de negocieri cu sindicatele, cu patronatele, astfel încât să fie majorat din nou salariul minim, pentru ca angajații să nu piardă 83 de lei din majorarea pe care au primit-o la 1 octombrie.
De asemenea, apare o altă schimbare de la 1 ianuarie 2024: angajații care timp de doi ani au fost plătiți cu salariul minim pe economie trebuie să beneficieze de o majorare.
Apare această schimbare pentru că legea care este în vigoare spune că un angajator poate să ofere salariul minim pe economia aceluiași angajat doar pe durata a doi ani. Conform ultimelor statistici, în România sunt aproximativ 1,5 milioane de angajați care sunt plătiți cu salariul minim pe economie.
Acest salariu are o valoare brută de 3.300 lei, însă în mână angajații primesc aproximativ 2.080 lei, bani pe care statul a decis să-i majoreze la 1 octombrie.
Ai mai putea citi: Jobul de coordonator de curieri a cucerit românii. Cum să câștigi simplu 1000 de euro pe lună