Salariul minim european, adoptat în România. Guvernul a aprobat în ședința de joi procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, cunoscut drept „salariul minim european”. Această decizie finalizează procesul de transpunere a Directivei (UE) 2022/2041, care urmărește asigurarea unui salariu minim adecvat pentru toți lucrătorii, transmite Antena 3.
Cod Rutier 2025: Viteza în localitate la care se suspendă permisul. Cât este amenda maximă
Astfel, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte şi se actualizează „cu evoluţia ratei inflaţiei şi cu evoluţia productivităţii muncii prognozate, potrivit unei formule de calcul”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
„Adoptăm mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcţie de rata inflaţiei şi de productivitatea muncii. Este un mecanism de calcul european, asumat prin PNRR. Evoluţia salariului minim devine astfel mult mai predictibilă, această formulă fiind stabilită anul trecut, împreună cu partenerii sociali”, a declarat Marcel Ciolacu.
În ceea ce-i priveşte pe angajații din sectorul construcțiilor, salariul minim brut rămâne neschimbat, la 4.582 lei pentru un program de lucru mediu lunar de 165 de ore.
Citeşte şi: Sondaj 2025: Nicuşor Dan nu are şanse la Cotroceni, cine ar putea fi viitorul preşedinte al României
Hotărârea de Guvern reprezintă o asigurare clară și predictibilă de actualizare a salariului minim, bazată pe puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor din economie; rata de creștere a salariilor la nivel național şi productivitatea muncii. Măsura face parte din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) și contribuie la atingerea Jalonului 392.
„Hotărârea adoptată de Guvern astăzi reprezintă un angajament de a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață ale lucrătorilor români. Această măsură oferă predictibilitate angajatorilor și siguranță salariaților și contribuie la creșterea nivelului de trai prin asigurarea unui sistem echitabil de remunerare. Hotărârea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât reforma salariului minim reprezintă încă un jalon atins în cadrul PNRR – Jalonul 392”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii.
Trebuie menţionat faptul că România a ajuns în top 10 state europene în ceea ce privește nivelul salariului minim, depășind țări precum Portugalia, Cehia, Croația, Grecia, Cipru, Slovacia și Ungaria.