- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariul minim, pe hârtie! Promisiuni de majorare, dar angajații rămân în urmă!

09 Oct, 19:26 • Bugiu ⁠Ana Maria
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunțat că salariul minim brut în România va crește la 4.100 de lei începând cu 1 ianuarie 2025. După impozitare, angajații vor rămâne cu doar 2.450 de lei, adică o creștere de doar 87 de lei.
Salariul minim, pe hârtie! Promisiuni de majorare, dar angajații rămân în urmă!

Zilele acestea, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunțat noul salariu minim brut din România, care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025. La prima vedere, suma de 4.100 de lei brut poate părea atractivă, dar, în realitate, calculele arată o altă poveste. După impozitare, angajații vor primi în mână doar 2.450 de lei, în loc de 2.363 de lei, ceea ce reprezintă o creștere modestă de doar 87 de lei, potrivit bugetul.ro.

Această majorare, așteptată cu nerăbdare de mii de români, se dovedește a fi insuficientă pentru a acoperi costurile vieții de zi cu zi. De exemplu, suma suplimentară câștigată nu le va permite angajaților să își permită nici măcar o vizită la supermarket.

Te-ar mai putea interesa și: Ce salariu are un instalator în România. Meseria este căutată în toată ţara

foto: salariul minim

Salariul minim, pe hârtie! Promisiuni de majorare, dar angajații rămân în urmă!

Pe 7 octombrie, Senatul a aprobat proiectul de lege referitor la această majorare, dar realitatea financiară a muncitorilor din România rămâne una problematică, evidențiind discrepanța dintre așteptările guvernamentale și nevoile reale ale populației.

„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a declarat ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu.

Legea referitoare la mărirea salariului minim trebuie să fie dezbătută la Camera Deputaților, având termen de adoptare tacită pe 27 octombrie. Odată ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, angajatorii care nu vor aplica mărirea promisă vor fi sancționați. Ironic, amenzile pentru firme vor fi mai mari decât salariul unui angajat, variind între 3.000 și 5.000 de lei, pentru o creștere salarială de doar 87 de lei „în mână”.

În prezent, salariul minim brut este de 3.700 de lei, după majorarea din 1 iulie 2024, când acesta a crescut de la 3.300 de lei. Această situație evidențiază discrepanța dintre sancțiunile impuse angajatorilor și beneficiile reale pe care angajații le vor obține.

Te-ar mai putea interesa și: Lista salariilor oferite de Carrefour în funcţie de poziţia ocupată. Cel mai mare salariu este de 10.000 de lei. Angajaţii au şi o serie de beneficii extrasalariale