- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariul primit de un polițist local cu 12 clase în România. Poate câștiga mai bine decât un profesor sau medic

12 May, 17:32 • Adrian Popovici
Un polițist local din București poate câștiga mai bine decât profesorii sau unii medici după cum arată documentele oficiale.
Salariul primit de un polițist local cu 12 clase în România. Poate câștiga mai bine decât un profesor sau medic

După cum arată informațiile publice, un polițist local din țara noastră poate avea un salariu, care depășește veniturile pe care le câștigă românii din alte domenii de activitate. Dacă facem o comparație între câștigurile agenților și salariile de bază ale profesorilor sau ale unor medici, atunci se poate vedea cum acestea sunt comparabile sau chiar mai mari, cel puțin în cazul Bucureștiului, notează Cancan.

Trebuie precizat că pentru a deveni polițist local nu este necesară o pregătire suplimentară care să se întindă de-a lungul a mai mulți ani. Mai exact, este suficientă o diplomă de absolvire a liceului. După recrutare, sunt organizate cursuri în cadrul unei școli de subofițeri din cadrul Ministerului de Interne pentru acești bugetari. Profesia de agent de poliție locală este una care aduce beneficii financiare semnificative în comparație cu alte profesii ce necesită pregătire academică arată sursa citată.

În timp ce în poziția de polițist local se poate ajunge mai ușor, cei care vor să devină profesori sau medici trebuie să urmeze cursuri universitare, dar și alte programe de calificare profesională înainte de a intra în câmpul muncii, precum și calificări de-a lungul perioadei de activitate.

Cât câștigă un polițist local din București?
Cât câștigă un polițist local din București?

Cât câștigă un polițist local din București?

Conform declarațiilor de avere pentru anul 2022 ale angajaților din cadrul Direcției Generale a Poliției Locale București, se observă că mulți dintre acești funcționari încasează lunar aproximativ 8.000 de lei ca salariu.

Venitul net anual din funcția ocupată se ridică la aproximativ 84.000 de lei, adică în jur de 7.000 de lei lunar. În plus față de această sumă, beneficiază și de o normă de hrană în valoare de aproximativ 12.000 de lei pe an. În aceste condiții, venitul total lunar pentru un polițist local este de aproximativ 8.000 de lei. Un agent al Poliției Române ajunge la finalul carierei cu un salariu care abia atinge 7.000 de lei lunar, inclusiv cu toate sporurile.

Salariul primit de un polițist local este mai mare decât remunerațiile medicilor sau profesorilor, chiar dacă aceste domenii necesită o pregătire academică mai îndelungată. De exemplu, un medic începe cu un salariu de 6.400 de lei, în timp ce un farmacist câștigă în medie 5.135 de lei, iar un asistent medical are un salariu de aproximativ 5.070 de lei.

 

În plus, un polițist local are un salariu mai mare decât un profesor. Conform datelor Ministerului Educației, salariul brut al unui profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, se situează la 5.398 de lei, în timp ce pentru un profesor cu studii superioare, grad didactic I și peste 25 de ani de experiență, salariul de bază ajunge la 8.492 de lei. Cu toate acestea, din acești bani, un profesor primește aproximativ 5.000 de lei în mână.