, un renumit obiectiv turistic al României, este inundată de ape de inflitrație din pârâul Corund. Pătrunderea masivă a apei în galeriile minei poate avea consecințe majore, scriu Apele Române Mureș, autoritatea care se ocupă de găsirea de soluții urgente pentru ca mina să mai poată fi vizitată pe viitor.
UPDATE: Societatea Naţională a Sării S.A a decis sistarea activității de producție și de vizitare în Salina Praid. Decizia are ca scop protejarea și siguranța personalului și a vizitatorilor, până la rezolvarea situației create de infiltrațiile recente, scrie Ministerul Economiei într-un comunicat.
În acest sens, pe fondul precipitațiilor abundente din perioada 17-19.04.2024, care continuă și în prezent, s-a constatat pătrunderea în subteran a apei dulci provenite din pârâul Corund. Drept urmare conducerea Societății Naţională a Sării S.A a luat decizia de a stopa activitatea de extracție, dar și vizitarea Salinei Praid până la remedierea situației, pentru protecția angajaților și a turiștilor.
Citește azi și: Toți banii românilor vor fi verificați de ANAF. Guvernul a dat ordin. Au început primele confiscări
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului recomandă turiștilor care doreau să viziteze Salina Praid în această perioadă să se îndrepte către alte obiective turistice din județul Mureș până la remedierea situației și redeschiderea Salinei pentru vizitare.
Știrea inițială:
„Având în vedere fenomenul de pătrundere în Salina Praid a apei provenite din albia pârâului Corund, care se manifestă începând din data de 18 aprilie 2024 și luând în considerare consecințele majore pe care le-ar putea avea pătrunderea masivă a apei în galeriile minei, Apele Române Mureș au luat măsuri pentru punerea în siguranță a obiectivului. Soluțiile aplicate au luat în considerare menținerea într-o proporție cât mai mare a structurii naturale a albiei si a vegetatiei ripariene din interiorul Rezervatiei Naturale Muntele de Sare”, scriu Apele Române pe Facebook.
„La suprafață, cursul de apă al pârâului Corund prezintă o albie stabilă atât în plan transversal cât si longitudinal, terenul de pe malul drept (malul stâng find mărginit de un versant) nefiind inundat. Cursul de apă, pe sectorul în cauză, având traseul peste un masiv de sare, reprezintă o particularitate pentru cursurile de apă administrate de către ABA Mureș. În vederea realizării lucrărilor de punere în siguranță a galeriilor de mină, se execută un „baypass ” pe pârâul Corund, prin 3 conducte în lungime de 127 m. Apele Române Mureș a trimis la locul intervenției mai multe utilaje, printre care: un excavator cu braț lung, un buldozer, o motopompă de mare capacitate împreună cu un tractor”, anunță ABA.
Reprezentanții Biroului Hidrologie Târgu Mureș au efectuat astăzi, la orele 13,00, o măsurătoare de debit pe pârâul Corund, valoarea determinată fiind de 0,427 mc/s. De asemenea, au evaluat lucrările necesare în vederea reparării stației automate pentru urmărirea nivelurilor pârâului Corund, aval Salină. Până la repunerea acesteia în funcțiune, personalul formație Praid a fost instruit și va efectua observațiile de nivel la miră. Salina Praid este o mină de sare gemă din România, situată în județul Harghita.
Salina se află în bazinul munților Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, formând triunghiul Praid – Ocna de Jos – Ocna de Sus. Salina se află la o adâncime de 120 m de la suprafață. Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanță de 1250 m până la poarta de intrare în baza de agrement. În România sunt deschise turiștilor: Salina Praid, Salina Târgu Ocna, Salina Slănic Prahova, Salina Cacica, E.M. Rm. Vâlcea.
Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile