Sancţiuni ANAF pentru nerespectarea termenului limită la e-Factura. Termenul limită pentru transmiterea facturilor prin e-Factura este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul Fiscal. Până la 31 martie 2024, nu se vor aplica sancțiuni pentru netransmiterea facturilor în sistem.
Cu toate acestea, începând cu 1 aprilie 2024, ANAF va începe să aplice amenzi pentru această neglijență. Persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari pot primi amenzi cuprinse între 5.000 lei și 10.000 lei. Pentru contribuabilii mici și mijlocii, amenzile pot varia între 2.500 lei și 5.000 lei, în timp ce ceilalți contribuabili vor fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 lei și 2.500 lei.
Este important de menționat că sancțiunile se vor aplica doar pentru contravenții constatate după 1 aprilie 2024. Deși nu se vor aplica amenzi pe fiecare factură în parte, ANAF va sancționa global nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor.
Totuşi, există unele controverse în ceea ce privește aplicarea amenzilor după 31 martie 2024. Camera Consultanților Fiscali a solicitat clarificări cu privire la această problemă, sugerând că nu ar trebui aplicate amenzi pentru facturile emise în primul trimestru al anului 2024 și netransmise în sistemul e-Factura, nici după data de 31 martie 2024. „Deşi se prevede că netransmiterea facturilor în sistem nu este sancționată în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, există opinii contradictorii cu privire la posibilitatea aplicării de sancțiuni, ulterior acestei date”, susţine CCF.
Citeşte şi: Cât a ajuns să coste carnea de miel de Paște 2024. Diferența față de anul trecut este uriașă
„Analizând cu atenție legislația înțelegem faptul că nu sunt aplicabile amenzi pentru această situație, nici înainte și nici după 31 martie. Cu alte cuvinte, înțelegem că pentru facturile emise în primul trimestru al anului 2024 și netransmise în sistemul e-factura, nu este aplicabilă sancțiunea cu amendă nici după data de 31 martie 2024. Dar, întrucât există și opinii divergente, avem rugămintea să clarificați oficial această problemă, pentru o corectă înțelegere și aplicare unitară a legii”, a fost întrebarea adresată de CCF oficialilor de la Ministerul de Finanțe, potrivit hotnews.ro.