Federația Sanitas a anunțat pe pagina sa de Facebook că astăzi a strâns deja cele 50.000 de semnături de care are nevoie pentru a declara grevă generală și a deschide conflictul colectiv de muncă în sănătate și asistența socială.
Reprezentanții Sanitas le-au transmis membrilor faptul că aceștia mai au timp până pe 18 ianuarie pentru a-și da acordul pentru o grevă generală.
„Suntem hotărâți să mergem până la capăt: GREVĂ GENERALĂ! MAI AI TIMP SĂ SEMNEZI ȘI TU! ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!”, transmite Sanitas.
Într-o altă postare, publicată cu o zi înainte, Sanitas a atras atenția asupra problemelor din cauza cărora s-a decis că este nevoie de o grevă generală. Astfel, sindicaliștii au subliniat faptul că sunt nemulțumiți de condițiile muncă, de salariile primite și de faptul că autoritățile nu îi ascultă.
„Federația SANITAS din România a demarat procedurile pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă, astfel încât guvernanții să nu aibă motive pentru a declara ilegală greva generală în cele două sisteme. Până în acest moment am strâns un număr semnificativ de semnături, ceea ce demonstrează din plin hotărârea membrilor noștri de a nu mai accepta tratamentul discriminator și promisiunile fără acoperire ale guvernanților”, transmit sindicaliștii.
Te-ar putea onteresa și: Vești proaste în sistemul sanitar ieşean. Peste 10.000 de angajaţi vor primi salariile cu întârziere
Unul dintre motivele citate de sindicaliști pentru începerea acestei greve generale vizează condițiile în care își desfășoară activitatea unele spitale din România, acestea fiind nevoite să-și închidă camerele de gardă din cauza lipsei de personal specializat.
„Este inacceptabil ca în sistemul public de sănătate să existe un deficit de personal de peste 30.000 de posturi iar în cel de asistență socială unul de peste 15.000 de posturi care să nu poată fi acoperite, fie din cauza blocajelor legislative, fie din cauza unei salarizări necorespunzătoare.
Guvernanții trebuie obligați să înceteze odată cu minciuna salariilor mari din Sănătate! Realitatea este că în acest domeniu, ca și în asistența socială, modalitatea de stabilire a salariilor de bază a fost diferită față de ceilalți bugetari. Sunt singurele familii ocupaționale în care s-au aplicat patru modalitați de salarizare în ultimii șase ani, ceea ce a creat discriminări majore între categoriile profesionale”, adaugă sindicaliștii.
Un alt motiv citat pentru greva generală vizează faptul că anumite categorii de salariați nu au mai beneficiat de nicio creştere salarială din martie 2018, iar pentru restul angajaților din sănătate și asistența socială s-au acordat doar o parte din drepturile salariale anuale legale.