- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șanse nule ca România să adere anul acesta la Spațiul Schengen! Eurodeputatul Eugen Tomac: „România a ratat intrarea în Schengen în acest an. Anul viitor nu există aproape nicio şansă”

04 Dec, 14:41 • Oprea Alina
Anul acesta ese posibil ca România să nu reușească să adere la Spațiul Schengen, acest proces prelungindu-se. Eurodeputatul Eugen Tomac a ieșit în față și a comunicat că intrarea în Schengen nu ar mai fi posibilă din cauza a trei greșeli fundamentale pe care România le-a făcut!
Șanse nule ca România să adere anul acesta la Spațiul Schengen! Eurodeputatul Eugen Tomac: „România a ratat intrarea în Schengen în acest an. Anul viitor nu există aproape nicio şansă”

Eurodeputatul din grupul Partidului Popular European din Parlamentul European (PE) a reamintit că pe Ordinea de Zi Provizorie de pe data de 17 noiembrie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) figura un posibil vot cu privire la aderarea Româniai și Bulgariei la Spațiul Schengen, care lipsește din documentul final adoptat șa data de 1 decembrie. La adata de 1 decembrie, când a fost adoptată Ordinea de Zi, figurează la activități nelegislative punctul „Decizie a Consiliului privind aplicarea deplină a prevederilor acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria” cu menţiunea „state of play”, respectiv discutarea stadiului în care se află dosarul.

Ai putea fi interesat și de: Eurodeputatul Nicu Stefănuță, declarații cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen! Lipsa unei decizii în Consiliul JAI poate amâna aderarea cu 6 luni, dacă nu un an!

Trei greșeli făcute de România

România pierde șansele de a intra în spațiul Schengen
România pierde șansele de a intra în spațiul Schengen

Eurodeputatul a declarat, ferm, că statul român a efectuat cel puţin trei greşeli în 2023, evitând să întreprindă acţiuni care ar fi putut facilita drumul către aderarea la Schengen a României. În primul rând, susţine Tomac, „Guvernul României trebuia să dea în judecată Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”.

Eurodeputatul din grupul PPE este cel care a inițiat acțiuni în nume propriu la CJUE împotriva Consiliului UE după decizia Consiliului JAI de anul trecut. România şi Bulgaria trebuiau să aibă o abordare comună în negocierile cu toate statele, după cum spune acesta.

„Am mers pe strategii diferite în condiţiile în care votul se dă la pachet pentru ambele state. De aceea, votul Olandei împotriva Bulgariei este automat şi împotriva noastră. Miniştrii de Interne din ambele state trebuiau să aibă o strategie comună şi să acţioneze unitar. Lipsa de coordonare în cele mai mici detalii i-a permis lui Nehammer să fie şi mai radical în poziţia absurdă împotriva României”, a comunicat Tomac, conform celor furnizate de Digi24.

O a treia greșeală pe care acesta o vede relevantă în această problematică este strâns legată de absența Președintelui Klaus Iohannis.

„Şeful statului avea cel mai eficient instrument cu care putea schimba evoluţia acestui dosar de interes major pentru România. Este membru în Consiliul European,acolo unde trebuia să impună pe ordinea de zi acest subiect. Extinderea Spaţiului Schengen nu mai este demult un subiect bilateral, ci o problemă europeană”, a adăugat el, potrivit sursei citate.

Ai putea fi interesat și de: România dispune de trei scenarii pentru aderarea la Spațiul Schengen! Șansele aderării cresc considerabil!

Urmărește Daily Business pe Google News