Pe 27 noiembrie, Şantierul Naval Damen Galaţi a inaugurat o linie robotizată PEMA pentru fabricația micro-panourilor, recent livrată și pusă în funcțiune, potrivit informațiilor transmise de Economedia.
Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, Willemijn van Haaften, a transmis cu această ocazie că Șantierul Damen de la Galați are un rol important în dezvoltarea mediului de afaceri local și național din industria navală și reprezintă un model de business de performanță, care pune accent atât pe progresul tehnologic, cât și pe valorificarea resursei umane.
La șantierul său din Galaţi, grupul a investit peste 140 milioane de euro de la preluarea acestuia în 1999 și până în prezent.
Ultima investiție adăugată șantierului gălățean constă într-un echipament specific pentru fabricația robotizată a micro-panourilor, investiție impusă de necesitatea îmbunătățirii eficienței și asigurării unei mai bune calități a procesului de sudare, spun reprezentanții grupului. Investiția este destinată execuției de panouri metalice de diferite forme și dimensiuni până la maximum 12 x 3m şi cuprinde o Stație de Asamblare a Osaturilor PEMA (SAM), un Portal de Sudare Robotizată (VRWP-C), un Portal de Servicii (SP), precum și platforma de sudură cu lanț pentru transportul panourilor. Linia PEMA Micro Panel este proiectată pentru panouri și osaturi plate cu direcții de rigidizare variabile.
Te-ar putea interesa și: Veşti proaste de la ONRC: 5.378 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primele 10 luni din 2023
Investiția în noul sistem a fost finanțată de Exim Banca Românească. Anul acesta a fost unul tulbure însă în ceea ce privește activitatea de la Damen Mangalia.
Statul român, acționar al șantierului Naval de la Mangalia prin Ministerul Economiei, vrea să mențină colaborarea cu partenerii olandezi de la Damen pentru operarea activității, au transmis reprezentanții guvernului pentru Economedia.
Reacția vine în ciuda faptului că Damen a a anunțat, la începutul lunii septembrie, că a cerut rezilierea acordului de asociere cu partenerul român după ce a pierdut controlul operațional și a acuzat statul de încălcare a contractului. Ministerul spune acum că partea română a invitat la negociere și consultare partenerul olandez pentru a găsi soluții valide pentru continuarea activității.
În ciuda declarațiilor împăciuitoare venite de la guvern, prin vocea ministrului Radu Oprea, care a și fost în vizită la Mangalia, compania olandeză a transmis în cea mai recentă luare de poziție (din 11 august) că așteaptă doar cooperarea părții române pentru o implementare eficientă a procedurii de retragere, cu cât mai puține perturbări posibile pentru toate părțile interesate, conform sursei menționate.