De când cu creșterea continuă a inflației, nimic nu a mai revenit la normal, iar oamenii sunt din ce în ce mai stresați în privința ratelor bancare. Dobânzile bancare au resimțit o creștere rapidă în ultima vreme, însă specialiștii sunt de părere că această creștere a dobânzilor a depășit deja vârful, arată o analiză a consultanților de la JLL România.
Piața închirierilor se află acum într-o perioadă bună, față de piața vânzărilor care a scăzut cu mult. Astfel, creșterea dobânzilor îi face pe români să încline spre piața închiriabilă, decât spre cea a vânzărilor, mai arată analiza imobiliară, a spus economedia.ro.
De-a lungul anului, IRCC a crescut de la 1,17% până la 3,88% la sfârșitul trimestrului 3 din 2021, iar cel mai mare trimestru 3 din 2022 a crescut la 5,71%, a publicat datele Banca Națională a României. De asemenea, IRCC zilnic, nivelul maxim, de 7,06%, a fost atins pe 24 octombrie 2022, începând ulterior să scadă, până la nivelul de 5,92%, înregistrat pe 13 martie 2023.
La fel s-a întâmplat și cu indicele ROBOR la 3 luni, care a crescut de la 1,77% la sfârșitul trimestrului 3 din 2021, până la 7,93% la sfârșitul trimestrului 3 din 2022. Se observă o creștere de aproape 350% în decursului unui an. ROBOR a atins vârful creșterii pe 26 octombrie care a fost de 8,21%, după care a avut o scădere frumoasă de 6,90% pe 13 martie 2023.
„Evoluția pieței creditelor ipotecare are un impact major asupra pieței rezidențiale. Cel mai probabil, prețurile locuințelor vor continuă să înregistreze o ușoară scădere în următoarea jumătate de an, în contextul menționat. Cu toate acestea, estimăm că prețurile vor reveni treptat pe termen mediu la nivelul anterior, pe măsură ce piață creditării se va reechilibra. Aceasta și în condițiile în care costurile de construcție se vor menține probabil la un nivel ridicat, pe fondul crizei energetice și a inflației, iar oferta va fi semnificativ redusă în următorul an”, a declarat Andreea Hamza, Senior Director Living în cadrul JLL Romania.
Închiriatul locuințelor a luat avans în fața vânzărilor, chiar dacă românii își doresc să devină proprietari, nu pot. La partea de închiriat apartamente a luat o creștere de 8,5% într-un an, iar apartamentele vechi au crescut în același interval cu 6,1%. Cele mai căutate locuințe de închiriat au fost apartamentele de 3-4 camere, pe când anul trecut au fost la mare căutare cele mici de 1-2 camere.
„Raportat la cartierele din București, comparativ cu trimestrul precedent, în trimestrul al patrulea din 2022, cele mai mari creșteri ale chiriilor pentru apartamente noi au fost înregistrate în Giulești (+27%), Giurgiului (+21%), Rahova (+15%), Crângași (+12%), Moșilor (+9,2%), Bucureștii Noi (+9%). Au fost însă și cartiere în care chiriile au scăzut pe segmentul nou, pe fondul unei supraoferte punctuale în cartierele respective și în cele învecinate – Cotroceni (-11%), Ferdinand (-11%), Tei (-7%), Timpuri Noi (-7%) sau Dorobanți – Floreasca (-6%). În schimb, pe nișa apartamentelor vechi, creșterile au fost în general mai modeste, cu creșteri mai semnificative în zonele Giulești (+9,5%), Aviației (7,8%) și Unirii (+7,3%). Pe acest segment nu s-au înregistrat scăderi, cu exceptând zona Carol, care a înregistrat o scădere de doar 2%”, a declarat Alexandru David, Head of Research în cadrul JLL Romania.
„Urmând modelul din Polonia, piață care trasează direcțiile mari în Europa Centrală și de Est, toate aceste mișcări ale pieței din România creează un cadru propice pentru intrarea pe piață a marilor investitori și dezvoltatori de apartamente destinate exclusiv închirierii”, conchide analiza.
Alte articole: Închirierea locuințelor în clădiri cu risc mare la cutremur vor fi interzise de Guvern