Săptămâna de lucru de 37,5 ore în loc de 40 de ore ar duce la o creștere a productivității și le-ar da timp angajaților să aibă și viață personală. Acest lucru are ca scop atât îmbunătățirea calității muncii, cât și îmbunătățirea vieții angajaților care vor avea mai mult timp de petrecut cu familia. În acest scop, Guvernul madrilen a început noi negocieri cu partenerii sociali în privința reducerii timpului de lucru săptămânal.
Cu toate că patronatele manifestă reticențe, Executivul subliniază că această schimbare nu înseamnă doar a lucra mai puțin, ci și a lucra mai eficient. Ministrul Muncii, Yolanda Diaz, a subliniat pe rețelele sociale că reducerea timpului de lucru are în vedere nu doar scăderea orelor de muncă, ci și îmbunătățirea calității acesteia. Principalul său argument este acela că angajații merită un ritm de lucru care să le permită să aibă suficient timp de petrecut cu familia.
Un alt argument adus de ministrul Diaz a fost și acela că durata legală a timpului de lucru nu a suferit modificări în Spania de peste patru decenii, asta în pofida faptului că productivitatea a crescut.
Guvernul spaniol a explicat faptul că, în cazul în care această măsură va fi implementată, timpul de lucru nu se va reduce dintr-odată, ci gradual. Adică, anul acesta, timpul de lucru va fi redus de la 40 la 38,5 ore săptămânal i la 37,5 ore începând de anul viitor. Aceste modificări ar trebui să se realizeze fără a implica scăderi salariale, potrivitAgerpres.
Sindicatele UGT și Comisiile muncitorești CCOO au salutat proiectul, în timp ce patronatele și-au exprimat îngrijorarea vizavi de viabilitatea acestuia în anumite sectoare. Președintele confederației patronale CEOE, Antonio Garamendi, este, însă, de părere că discuțiile ar trebui să se axeze pe un model „sector cu sector”.