Prima sărbătoare din luna noiembrie este chiar pe 2 noiembrie, Moșii de toamnă, urmată de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, pe 8 noiembrie. În luna lui brumar, așa cum mai este numită luna noiembrie, sunt trecute cu cruce roșie în calendarul bisericesc trei dintre cele mai mari sărbători ale Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult, în această lună începe Postul Crăciunului 2024.
Sărbători importante în calendarul ortodox pe luna noiembrie 2024 Pe 2 noiembrie 2024, în calendarul ortodox, cu cruce neagră, este trecută sărbătoarea: Sâmbăta morților – Moșii de toamnă; Sfântul Gavriil cel nebun pentru Hristos; Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie. Ziua Moșilor de toamnă este dedicată pomenirii morților, iar credincioșii se roagă pentru toți cei adormiți din neam. Pentru celebrarea evenimentului, biserica organizează slujbe religioase de pomenire, iar oamenii împart pachete cu mâncare, dar și alte daruri de pomană celor nevoiași.
Vineri, 8 noiembrie 2024, pică sărbătoarea creștină Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Sfinții sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai.
„Postul Crăciunului este un alt eveniment important pentru credincioși. Pe 14 noiembrie 2024 este Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului. Pe 15 noiembrie 2024 este Începutul Postului Nașterii Domnului (Postul Crăciunului) Postul are o durată fixă, de 40 de zile, și se încheie în ziua praznicului Nașterii Domnului, pe data de 25 decembrie. În perioada postului nu se consumă carne, ouă și brânză, însă sunt și zile cu dezlegare la pește, vin și untdelemn”, anunță BOR.
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătoare pe 21 noiembrie Pe 21 noiembrie este o altă sărbătoare importantă în calendarul ortodox, trecută cu cruce roșie, și anume Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Ulterior, marea sărbătoare a lunii noiembrie este închinată ocrotitorului României, Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, pe data de 30 noiembrie. Sfântul Andrei a fost apostol al lui Iisus, frate cu Simon Petru. Potrivit Evangheliei după Ioan, Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, iar acesta i-ar fi recomandat să îl urmeze pe Hristos.
Citește și: Când pică sărbătorile de Crăciun și Revelion în 2024-2025. Ce zile libere vor avea românii