- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Satul de marmură și litoralul de la munte. Cum s-au transformat munții Poiana Ruscă din centru industrial într-o atracție turistică

30 Jun, 09:47 • Adrian Popovici
În trecut, munții Poiana Ruscă erau un important centru minier, producând marmură, plumb și alte metale. Acum, după dezindustrializare, zona s-a reorientat către turism.
Satul de marmură și litoralul de la munte. Cum s-au transformat munții Poiana Ruscă din centru industrial într-o atracție turistică

Munții Poiana Ruscă ascund adevărate comori și locuri unicat în România, atrăgând din ce în ce mai mulți iubitori de natură și de munte odată cu modernizarea infrastructurii rutiere. Accesul către această zonă se poate face din multiple direcții, printre care Hunedoara, Hațeg, Deva, Lugoj și Făget, județele Timiș și Caraș-Severin oferind diverse rute de acces, notează Cancan.

Drumeții pot folosi șoselele, porțiunile abrupte sau drumurile forestiere nemodernizate pentru a ajunge în satele din munții Poiana Ruscă  situate la altitudini între 900 și 1300 de metri, unde peisajele pitorești și liniștea sunt la ele acasă.

Printre principalele obiective turistice ale Munților Poiana Ruscă se numără carierele de marmură, cele mai renumite fiind situate în sudul masivului. Cariera de marmură Rușchița, întinsă pe o suprafață de 40 de hectare, este cunoscută pentru blocurile uriașe de marmură în diverse nuanțe, precum roz, galben, roșiatic, alb și gri.

Marmura de Rușchița are o istorie impresionantă, fiind utilizată în construcția unor edificii celebre precum Casa Poporului din București, Domul din Milano și Parlamentul din Budapesta. Reprezentanții carierei de marmură subliniază că, datorită frumuseții fascinante a materialului, marmura de Rușchița a fost integrată, în ultimii zece ani, în proiecte faimoase din întreaga lume.

Carieră de marmură din Munții Poiana Ruscă
Carieră de marmură din Munții Poiana Ruscă

Te-ar putea interesa și: Stațiunea exclusivistă de pe litoralul românesc. Are doar 100 de locuri de cazare și puțini români au auzit de ea

Turismul, noul „pariu” al comunităților din munții Poiana Ruscă

Munții Poiana Ruscă au fost, de asemenea, un centru important pentru extracția minereurilor. În trecut, la marginea satului Rușchița, peste 2.000 de oameni lucrau în minele de fier, zinc și plumb, precum și în exploatarea de uraniu de pe vârful Boului, la o altitudine de 1.225 de metri. Însă, la începutul anilor 1990, aceste exploatări au fost închise, lăsând mii de localnici fără locuri de muncă.

Din această cauză, mulți oameni au părăsit zona, iar satele au devenit pustii și izolate, cu clădiri în ruine. Gigi, un fost miner din Rușchița, povestește despre forfota care exista pe străzile acum pustii și despre aglomerația din blocurile locuite odinioară de muncitorii din minele de plumb și fier, dar și de lucrătorii de la marmură. Astăzi, acele clădiri stau să se prăbușească.

Un alt loc de mare interes în Munții Poiana Ruscă este Lacul Cinciș, situat în județul Hunedoara. Supranumit „litoralul de la munte”, lacul a fost amenajat la începutul anilor ’60 pentru a alimenta cu apă Hunedoara și combinatul siderurgic de acolo. Barajul Lacului Cinciș, una dintre cele mai vizitate zone de agrement din vestul României, măsoară 221 de metri în lungime și 48 de metri în înălțime.

Situat la doar 10 km de centrul municipiului Hunedoara, lacul are un țărm nordic alcătuit din plaje, în timp ce pe partea sudică peisajul este dominat de dealuri și păduri. Drumul de acces către lac se parcurge fie din Hunedoara, pe un traseu care înconjoară aproape tot lacul, fie cu trenul până la gara Hunedoara, de unde se continuă cu microbuze și autobuze spre localitatea Toplița.

Citește și: „Perla” litoralului românesc din perioada comunistă a ajuns o ruină. Cum încearcă stațiunea să atragă turiștii în 2024