- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scad prețurile materialelor de construcții la poarta fabricii. Care sunt produsele care s-au ieftinit cel mai mult în 2024

10 Jun, 23:16 • Adrian Popovici
Prețul materialelor de construcții este în scădere, arată statisticile. Printre produsele care au avut cele mai semnificative ieftiniri se numără cărămida și polistirenul.
Scad prețurile materialelor de construcții la poarta fabricii. Care sunt produsele care s-au ieftinit cel mai mult în 2024

Piața materialelor de construcții se află în schimbare, cu prețuri care scad semnificativ pentru o serie de produse importante. Potrivit platformei Vindem-ieftin.ro, această tendință este determinată de diminuarea cererii din sectorul imobiliar, notează Economedia. Cărămida, polistirenul, gips cartonul, fierul-beton și acoperișurile se numără printre materialele care au înregistrat cele mai mari scăderi de preț în 2024. Cărămida se ieftinește cu 6%, urmată de polistiren și gips carton (-5%), fier-beton (-4%) și acoperișuri (-3%).

Deși tendința generală este de scădere, anumite materiale continuă să se scumpească. OSB-ul înregistrează o creștere de preț de 6%, la fel ca și panourile sandwich (+4%). Creșterea prețurilor din 2023 a fost cauzată de o serie de factori, printre care campanii promoționale active din partea producătorilor și creșterea costurilor materiilor prime.exclamation Totuși, la începutul anului 2024, prețurile au cunoscut o ajustare semnificativă.

„În contrast cu anul 2023, când producătorii de materiale de construcții se angajau în campanii promoționale active, situația s-a schimbat considerabil. În prezent, devine tot mai dificil pentru aceștia să mențină prețurile la un nivel competitiv fără a compromite calitatea produselor”, a declarat Cosmin Răileanu, fondatorul Vindem-ieftin.ro.

Materiale de construcții
Materiale de construcții

Te-ar putea interesa și: Ce salarii câștigă românii care lucrează în construcții în 2024. De la începutul anului au apărut 11.000 de noi posturi în acest domeniu

Ce se întâmplă pe piața materialelor de construcții

Cărămida, fierul beton, panourile sandwich, polistirenul și cimentul au fost cele mai scumpe materiale la începutul anului, cu creșteri de 17%, 10-15%, 10%, 5-8% și 3-5% respectiv.

În acest context de piață, companiile din domeniu caută soluții pentru a-și optimiza costurile și a menține marje de profit pozitive. Negocierea plăților cash pentru materiale și orientarea către produse premium eficiente energetic (pentru a respecta normele nZEB) sunt strategii adoptate de jucătorii din piață.

De asemenea, se observă o creștere a numărului de colaborări în mediul antreprenorial, generate de noi linii de business, spații de producție și depozitare etc.

„Competitivitatea în piață a devenit un adevărat exercițiu de menținere a echilibrului. Cu toate acestea, marii producători asigură că există soluții pentru a face față acestei noi realități. Piața materialelor de construcții este dinamică, iar aceasta implică multe provocări. Furnizorii caută în mod frecvent soluții pentru a oferi materiale de construcții fără a face rabat de la calitate, mai ales în contextul inflației crescute la nivel mondial”, a explicat  Cosmin Răileanu.

Citește și: Sumele de bani umilitoare pe care le primesc angajații din Poliția Română. „Polițiștii au salarii de muncitor calificat în construcții”