- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scad prețurile materialelor de construcții la poarta fabricii. Care sunt produsele care s-au ieftinit cel mai mult în 2024

10 Jun, 23:16 • Adrian Popovici
Prețul materialelor de construcții este în scădere, arată statisticile. Printre produsele care au avut cele mai semnificative ieftiniri se numără cărămida și polistirenul.
Scad prețurile materialelor de construcții la poarta fabricii. Care sunt produsele care s-au ieftinit cel mai mult în 2024

Piața materialelor de construcții se află în schimbare, cu prețuri care scad semnificativ pentru o serie de produse importante. Potrivit platformei Vindem-ieftin.ro, această tendință este determinată de diminuarea cererii din sectorul imobiliar, notează Economedia. Cărămida, polistirenul, gips cartonul, fierul-beton și acoperișurile se numără printre materialele care au înregistrat cele mai mari scăderi de preț în 2024. Cărămida se ieftinește cu 6%, urmată de polistiren și gips carton (-5%), fier-beton (-4%) și acoperișuri (-3%).

Deși tendința generală este de scădere, anumite materiale continuă să se scumpească. OSB-ul înregistrează o creștere de preț de 6%, la fel ca și panourile sandwich (+4%). Creșterea prețurilor din 2023 a fost cauzată de o serie de factori, printre care campanii promoționale active din partea producătorilor și creșterea costurilor materiilor prime.exclamation Totuși, la începutul anului 2024, prețurile au cunoscut o ajustare semnificativă.

„În contrast cu anul 2023, când producătorii de materiale de construcții se angajau în campanii promoționale active, situația s-a schimbat considerabil. În prezent, devine tot mai dificil pentru aceștia să mențină prețurile la un nivel competitiv fără a compromite calitatea produselor”, a declarat Cosmin Răileanu, fondatorul Vindem-ieftin.ro.

Materiale de construcții
Materiale de construcții

Te-ar putea interesa și: Ce salarii câștigă românii care lucrează în construcții în 2024. De la începutul anului au apărut 11.000 de noi posturi în acest domeniu

Ce se întâmplă pe piața materialelor de construcții

Cărămida, fierul beton, panourile sandwich, polistirenul și cimentul au fost cele mai scumpe materiale la începutul anului, cu creșteri de 17%, 10-15%, 10%, 5-8% și 3-5% respectiv.

În acest context de piață, companiile din domeniu caută soluții pentru a-și optimiza costurile și a menține marje de profit pozitive. Negocierea plăților cash pentru materiale și orientarea către produse premium eficiente energetic (pentru a respecta normele nZEB) sunt strategii adoptate de jucătorii din piață.

De asemenea, se observă o creștere a numărului de colaborări în mediul antreprenorial, generate de noi linii de business, spații de producție și depozitare etc.

„Competitivitatea în piață a devenit un adevărat exercițiu de menținere a echilibrului. Cu toate acestea, marii producători asigură că există soluții pentru a face față acestei noi realități. Piața materialelor de construcții este dinamică, iar aceasta implică multe provocări. Furnizorii caută în mod frecvent soluții pentru a oferi materiale de construcții fără a face rabat de la calitate, mai ales în contextul inflației crescute la nivel mondial”, a explicat  Cosmin Răileanu.

Citește și: Sumele de bani umilitoare pe care le primesc angajații din Poliția Română. „Polițiștii au salarii de muncitor calificat în construcții”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...