Deși prețul roșiilor românești în piețe a ajuns la 40-50 de lei la începutul lunii aprilie, odată cu apropierea lunii mai, când începe sezonul lor, prețul acestora sunt în scădere. Acum, roșiile pot fi cumpărate și cu 20-25 de lei.
Producătorii din județul Olt au început să își vândă roșiile la un preț mai mic comparativ cu cel de la începutul lunii aprilie, de la 40 de lei, roșiile au ajuns să coste 25 – 35 lei kilogramul, afirmă președintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel pentru Știrileolteniei.ro.
Mai mult, Ion Păunel, a mai explicat și prețurile vor și mai scăzute în luna mai, atunci când vor apărea mai mulți producători pe piață și concurența între aceștia va crește. Cei care reușesc să recolteze acum, sunt legumicultori profesioniști și au făcut destul de multe investiții pentru a obține recolte atât de devreme.
Fermierii care se ocupă de cultivarea legumelor în spații protejate și vor să beneficieze de sprijinul de 3.000 de euro/1.000 mp, oferit de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin programul tomata, trebuie să depună cererile chiar în această perioadă. Conform secretarului de stat Adrian Pintea, termenul limită pentru depunerea dosarelor este 16 mai 2024.
Citește și: Programul Tomata 2024. Când se depun noile cereri pentru a primi 3.000 de euro/1.000 mp
”În ceea ce privește programul tomata, așa cum a fost promis în urma negocierilor care au avut loc cu asociațiile de legumicultori, acesta continuă și în acest an. S-au făcut demersuri la Comisia Europeană pentru a acorda această sumă în două tranșe, pentru a nu se aștepta până la final. S-au dat 1.500 de euro acum și 1.500 urmează să se dea.
Acum este perioada în care se depun aceste cereri. Cererile nu se depun la APIA, ci se depun la Direcțiile Agricole Județene. Data de 16 mai este ultima zi în care se depun aceste cereri. Revin cu rugămintea la toți cei care vor să acceseze programul tomata, să depună documentele, sau dacă au nelămuriri să discute cu cei de la DAJ, astfel încât toți cei care sunt eligibili să-și depună în perioada legală cererile, astfel încât să fie procesate de colegii de la DAJ și să poată să-și urmeze fluxul de autorizare la plată”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV.