- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scade interesul pentru terenurile agricole în România! ANCPI anunță județele în care românii au reușit să își vândă pământurile

12 Jan, 08:46 • Bumbeneci Diana
Numărul terenurilor agricole care se vând nu mai este la fel de mare ca în anii anteriori. De la un an la altul, interesul scade. ANCPI anunță în ce zone s-a mai putut vine teren în România, în luna decembrie.
Scade interesul pentru terenurile agricole în România! ANCPI anunță județele în care românii au reușit să își vândă pământurile

Luna decembrie 2022 a adus mai puține vânzări de terenuri în țara noastră. În România s-au vândut nu mai puțin de 13.762 de terenuri agricole în luna decembrie a anului 2022, cu 91 mai puține față de luna precedentă. Datele au fost publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Mai puține terenuri agricole vândute în luna decembrie 2022

Teren arabil este terenul care se află sub culturi agricole temporare (suprafețele cu culturi multiple se numără o singură dată), pajiști temporare pentru cosit sau pășuni, terenul pentru grădinărit și terenuri temporar pârloage (mai puțin de cinci ani). Terenul abandonat rezultat din cultivarea schimbătoare nu este inclus în această categorie, motiv pentru care mii de români au fost obligați, prin lege, să își curețe terenul pentru a-l putea utiliza sau vinde.

Teren agricol
Teren agricol

Potrivit bilanțului publicat de ANCPI, județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a douăsprezecea lună a anului 2022 sunt destul de puține. Locul 1 în top este Mehedinți, cu 1.016 terenuri, Arad – 1.010 terenuri, Buzău – 999 de terenuri, Botoșani – 700 de terenuri și Dolj – 685 de terenuri vândute.

Ai mai putea citi și: APIA 2023. Calendarul depunerii cererilor și perioada în care românii vor primi banii de la Ministerul Agriculturii

De partea cealaltă, la polul opus, cu cele mai puține terenuri agricole vândute în decembrie 2022, sunt pe listă județele Olt – 43 de terenuri, Maramureș – 50 de terenuri, Călărași – 56 de terenuri, Ilfov – 80 de terenuri și Sălaj – 81 de terenuri. De data aceasta, în extravilanul Bucureștiului nu este raportat niciun teren agricol vândut în ultima lună a anului trecut.

Potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, la nivelul anului 2021, în România, preţul mediu al unui hectar de teren arabil era de 7.601 euro. Specialiștii din domeniul economic susțin că anul 2023 ar putea aduce o nouă creștere la prețul mediul al unui hectar de teren arabil.

Ai mai putea citi și: Fonduri europene 2023. Șanse mai mari pentru micii agricultori din România!

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult