Petre Daea, ministrul Agriculturii, a programat o întâlnire importantă cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski, la București, pentru a găsi o rezolvare acestei probleme grave cu care se confruntă fermierii români, a informat ziare.com.
Oficialii vor să caute soluții concrete care pot fi aprobate și aplicate în vederea asigurării tranzitului prin România. Cei doi au mai avut ocazia să discute prin intermediul online, miercuri. Întâlnire în care ministrul Agriculturii din România a prezentat situația fermierilor și îl pune la curent cu verificările exigente care vor avea loc în vama din România, tocmai pentru calitatea produselor importate din Ucraina.
Mai mult, Petre Daea îl roagă pe ministrul ucrainean să reducă cât poate de mult exportul de cereale și plante oleoginoase către România.
De asemenea, într-o conferință de presă, Daea a declarat că cele patru state, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au importat ilegal cereale din Ucraina și a cerut retragerea acestora, pentru a se putea aplica propunerile Comisiei, care vizează, printre altele, oprirea importurilor de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă din Ucraina, până în data de 5 iunie.
Măsura ar putea fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag.
„Vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat răspicat că măsurile unilateral luate de cele 4 state europene sunt ilegale, contravin Tratatelor de Aderare şi Acordului de Asociere încheiat între UE şi Ucraina, somând cele 4 state să şi le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica. Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor 5 ţări, compus din 100 de milioane (de euro – n. r.), sumă de la rezerva de criză a CE, urmând ca aceasta să fie repartizată în perioada imediat următoare, şi un pachet de reglare a importurilor din Ucraina.
Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepţională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă. Comisarul a menţionat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag”, a explicat Daea.
Alte articole: Despăgubiri de 16 milioane de euro pentru fermierii bulgari afectați de importurile de cereale din Ucraina