- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scandalul din spatele programului „Masă sănătoasă”. Carne alterată și condiții mizere în locul unde copiii își primesc mâncarea!

06 Nov, 23:02 • Bugiu ⁠Ana Maria
Programul „Masă sănătoasă” pentru copii este văzut ca o oportunitate importantă pentru părinți, dar realitatea este alarmantă, cu mizerie și ingrediente alterate în locațiile care pregătesc mesele. Aceste condiții au dus deja la cazuri de toxiinfecție alimentară, punând în pericol sănătatea copiilor care beneficiază de acest program.
Scandalul din spatele programului „Masă sănătoasă”. Carne alterată și condiții mizere în locul unde copiii își primesc mâncarea!

Programul „Masă sănătoasă” pentru copii a fost primit cu entuziasm de părinți, care consideră că este o oportunitate excelentă pentru copii de a consuma mese calde și mai sănătoase decât alternativele uzuale, precum sandwichurile sau biscuiții, potrivit bugetul.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Mâncarea și cafeaua de la automate vor fi mai scumpe. Ce schimbări aduce Codul Fiscal în 2025

foto: mâncare

Scandalul din spatele programului „Masa sănătoasă”. Carne alterată și condiții mizere în locul unde copiii își primesc mâncarea!

Totuși, realitatea programului este departe de a fi una idilică. Un restaurant care pregătește mâncarea pentru copii a devenit viral datorită condițiilor insalubre și a ingredientelor alterate folosite. Mizeria prezentă pe bancurile de lucru, pe plitele de gătit și mai ales pe tocătoarele de carne a fost semnalată de inspectorii sanitari, care au fost șocați de starea precară în care se pregătea hrana pentru elevi.

Mai grav, carnea folosită în preparatele pentru copii era în stare de alterare, fapt care ridică mari semne de întrebare asupra siguranței alimentelor oferite în cadrul acestui program.

„Uitaţi cum arată carnea! Trebuie să folosiţi mănuşi, halate, nu aşa”, spune unul dintre inspectorii care au ajuns la faţa locului.

De asemenea, acest tip de alimentație a dus deja la cazuri grave, cum ar fi incidentul din luna septembrie, când 100 de elevi din Mehedinți au ajuns la spital după ce au consumat mâncare preparată în aceste condiții. Copiii au acuzat stări de rău, vomă și dureri abdominale, iar medicii au confirmat că este vorba despre o toxiinfecție alimentară. Pericolul este extrem de ridicat în astfel de cazuri, iar riscurile pentru sănătatea copiilor sunt considerabile.

„Trebuie să vedem care a fost cauzalitatea acestei toxiinfecții alimentare. Cel mai probabil discutăm fie de o contaminarea microbiologică, adică bacterii care au fost în interiorul acestor alimente și ele eliberează o serie de toxine care sunt destul de periculoase pentru că ele pot produce intoxicația organismului, sau aceste produse au fost contaminate cu o substanță chimică cu potențial toxic.

Cel mai probabil este vorba despre o enterocolită infecțioasă, de aceea acești copii au dureri abdominale și tulburări de tranzit intestinal”, a transmis Radu Țincu, medic primar.

În ciuda acestor probleme grave, programul continuă să se extindă în întreaga țară, iar anul acesta a ajuns să acopere peste 1.400 de unități de învățământ, beneficiind de aproape 620.000 de elevi. Mâncarea oferită în cadrul programului este selectată de conducerea școlilor, în limita unui buget de 15 lei pe copil pe zi, iar opțiunile includ mese calde preparate în regim propriu, mese calde în regim catering sau pachete alimentare, acolo unde nu există facilități pentru gătit.

Te-ar mai putea interesa și: Oamenii renunță la mâncare pentru a plăti ratele, iar situația devine critică în toată Europa!

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...