Programul „Masă sănătoasă” pentru copii a fost primit cu entuziasm de părinți, care consideră că este o oportunitate excelentă pentru copii de a consuma mese calde și mai sănătoase decât alternativele uzuale, precum sandwichurile sau biscuiții, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Mâncarea și cafeaua de la automate vor fi mai scumpe. Ce schimbări aduce Codul Fiscal în 2025
foto: mâncare
Totuși, realitatea programului este departe de a fi una idilică. Un restaurant care pregătește mâncarea pentru copii a devenit viral datorită condițiilor insalubre și a ingredientelor alterate folosite. Mizeria prezentă pe bancurile de lucru, pe plitele de gătit și mai ales pe tocătoarele de carne a fost semnalată de inspectorii sanitari, care au fost șocați de starea precară în care se pregătea hrana pentru elevi.
Mai grav, carnea folosită în preparatele pentru copii era în stare de alterare, fapt care ridică mari semne de întrebare asupra siguranței alimentelor oferite în cadrul acestui program.
„Uitaţi cum arată carnea! Trebuie să folosiţi mănuşi, halate, nu aşa”, spune unul dintre inspectorii care au ajuns la faţa locului.
De asemenea, acest tip de alimentație a dus deja la cazuri grave, cum ar fi incidentul din luna septembrie, când 100 de elevi din Mehedinți au ajuns la spital după ce au consumat mâncare preparată în aceste condiții. Copiii au acuzat stări de rău, vomă și dureri abdominale, iar medicii au confirmat că este vorba despre o toxiinfecție alimentară. Pericolul este extrem de ridicat în astfel de cazuri, iar riscurile pentru sănătatea copiilor sunt considerabile.
„Trebuie să vedem care a fost cauzalitatea acestei toxiinfecții alimentare. Cel mai probabil discutăm fie de o contaminarea microbiologică, adică bacterii care au fost în interiorul acestor alimente și ele eliberează o serie de toxine care sunt destul de periculoase pentru că ele pot produce intoxicația organismului, sau aceste produse au fost contaminate cu o substanță chimică cu potențial toxic.
Cel mai probabil este vorba despre o enterocolită infecțioasă, de aceea acești copii au dureri abdominale și tulburări de tranzit intestinal”, a transmis Radu Țincu, medic primar.
În ciuda acestor probleme grave, programul continuă să se extindă în întreaga țară, iar anul acesta a ajuns să acopere peste 1.400 de unități de învățământ, beneficiind de aproape 620.000 de elevi. Mâncarea oferită în cadrul programului este selectată de conducerea școlilor, în limita unui buget de 15 lei pe copil pe zi, iar opțiunile includ mese calde preparate în regim propriu, mese calde în regim catering sau pachete alimentare, acolo unde nu există facilități pentru gătit.
Te-ar mai putea interesa și: Oamenii renunță la mâncare pentru a plăti ratele, iar situația devine critică în toată Europa!