- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scenariile pentru alegerile prezidențiale din această toamnă. Ce date iau oficialii în calcul

20 Jun, 18:08 • Amarie Giorgiana
Liderii PSD-PNL au avut o nouă discuție pe tema alegerilor prezidențiale joi, 20 iunie. Inițial, oficialii au discutat miercuri, 19 iunie, dar nu au ajuns la nicio concluzie. În momentul de față, aceștia iau două scenarii în calcul.
Scenariile pentru alegerile prezidențiale din această toamnă. Ce date iau oficialii în calcul

Datele alegerilor prezidențiale stârnesc nemulțumiri în rândul oficialilor. După ce s-au întâlnit miercuri, 19 iunie, pentru a discuta despre turul pentru Cotroceni și n-au ajuns la nicio concluzie, liderii s-au gândit să mai organizeze o întâlnire în care să dezbată scenariile care pot fi luate în calcul.

Liderii PSD și PNL dezbat data alegerilor prezidențiale

Coaliția de guvernare nu a luat o decizie privind data alegerilor prezidențiale din acest an. După ce liderii s-au întâlnit miercuri, 19 iunie, nu au ajuns la niciun rezultat, așa că au decis să se vadă și astăzi, 20 iunie. Și încă nu este nimic stabilit sau clar. Potrivit surselor Antena 3 CNN, sunt luate două scenarii în calcul. Datele luate în considerare ar fi 15 septembrie și 29 septembrie. Mai exact, primul tur ar urma să aibă loc pe 15 septembrie, iar al doilea tur ar urma să se desfășoare pe data de 29 septembrie. În cazul în care primul tur va avea loc pe 29 septembrie, turul secund se va desfășura pe data de 13 octombrie.

Potrivit oficialilor, decizia finală va fi luată abia marțea viitoare, pe 25 iunie. Tot atunci, reprezentanții din Guvern ar urma să adopte hotărârea necesară pentru organizarea alegerilor prezidențiale, spun sursele Antena 3 CNN.

De asemenea, știm că oficialii au discutat despre organizarea a două tururi pentru alegerile prezidențiale încă din primăvară, când s-a luat și decizia comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, alegeri care au avut loc în urmă cu aproape două săptămâni, pe 9 iunie.

Citește și: PSD își pregătește strategia pentru prezidențiale. Marcel Ciolacu, anunț surpriză despre susținerea lui Mircea Geoană în cursa pentru Cotroceni

În prezent, se pare că liberalii nu mai iau în calcul această variantă. Asta, pentru că unii susțin că Marcel Ciolacu ar putea fi avantajat în campania electorală de suprapunerea cu majorarea pensiilor care urmează să creasc odată cu implementarea recalculării, de la data de 1 septembrie.

În același timp, candidatul PNL, Nicolae Ciucă, consideră că ar fi dezavantajat din cauza faptului că în perioada respectivă, electoratul tradițional liberal ar fi încă plecat în concedii sau preocupat de începerea noului an școlar al elevilor.

Citește și: Coaliția de Guvernare schimbă din nou data alegerilor prezidențiale 2024. Când vor ieși românii la vot