- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scenariu sumbru privind creșterea impozitelor în 2025. Daniel Dăianu: „Va trebui să adopte măsuri care sunt inevitabile”

12 Jul, 10:01 • Bumbeneci Diana
Președintele Consiliului Fiscal avertizează că în 2025 ar putea crește taxele și impozitele: „Sunt măsuri inevitabile”.
Scenariu sumbru privind creșterea impozitelor în 2025. Daniel Dăianu: „Va trebui să adopte măsuri care sunt inevitabile”

Președintele

Klaus Iohannis a făcut declarații din Statele Unite pentru a le primite românilor că nu există nicio criză economică în România așa cum s-a vehiculat și că nu cresc taxele și impozitele. De partea cealaltă însă, președintele Consiliul Fiscal spune că 2025 este anul în care se vor face corecții, adică vor fi luate măsuri de austeritate.

Scenariu sumbru privind creșterea impozitelor în 2025

Mai mult, după cum susține Daniel Dăianu, pe masa ministrului de Finanțe există scenariul în care impozitarea salariilor să fie de 16%, de la 10% cât este în prezent.

Comisia Europeană avertizează că până la finalul anului vom avea un deficit bugetar de 7%, iar experții avertizează faptul că ne așteaptă o criză economică post-alegeri.

Vezi și: Românii care vor plăti impozit 70% începând cu iulie 2024. Anunțul ANAF

taxe și impozite
taxe și impozite

„Poți să ai și venituri crescute, să ai și inflație considerabil inferioară. Guvernul trebuie să fie foarte atent, spun acum, în calitatea mea de șef al Consiliului fiscal. Trebuie să fie foarte atent cu cheltuielile.

Cheltuielile, din păcate, merg mai iute decât cele care erau programate. Guvernul trebuie să facă în așa fel încât să nu scăpăm cheltuielile de sub control, fiindcă în 2025, va începe corecția macroeconomică.

Nu vreau să mă pronunț despre creşterea TVA în 2025, este o decizie politică.

O variantă este, de pildă, să se mărească cota unică, adică nu să se mărească, să se revină la cota unică.

În România a existat o cotă unică de 16% şi este o variantă, dar nu vreau acum să inflamez spiritele, întrucât acestea sunt decizii politice.

Ministerul de Finanțe are o serie de scenarii și Guvernul care va exista în 2025, construit la finele lui 2024, va trebui să adopte măsuri care sunt inevitabile. Deci nu se poate fără măsuri, și pe partea de cheltuieli, și pe partea de venituri”, a declarat, joi, preşedintele Consiliului fiscal, Daniel Dăianu.

Întrebat dacă, din cauza cheltuielilor scăpate de sub control, crede că guvernul PNL-PSD va provoca o criză economică, preşedintele Klaus Iohannis a negat.

„Nu (nu cred – n.r.). Și nu sunt de acord cu aceste valori, dacă îmi permiteți să o spun așa, franc.

Nu ne așteaptă nicio criză economică, nu ne așteaptă creșteri fantastice de taxe, dar nici nu cred că putem să ne așteptăm la austeritate guvernamentală în an electoral.

Sigur, deficitul va fi considerabil mai mare decât 3% care este considerat optim, dar nu mă aștept să apară o situație extraordinară, să avem criză, să creștem taxele și alte lucruri”, a spus şeful statului.

Citește și: Românii care vor fi scutiți de taxe și impozite! Klaus Iohannis a promulgat legea

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult