Vineri, Comisia Europeană a dat undă verde unei inițiative din partea României care vizează sprijinirea producătorilor agricoli cu o sumă impresionantă de 241 milioane euro (echivalentul a aproximativ 1,2 miliarde de lei). Această schemă de ajutor a fost propusă în contextul războiului în desfășurare dintre Rusia și Ucraina. Obiectivul este de a veni în sprijinul agricultorilor români care se confruntă cu dificultăți în contextul exporturilor ucrainene de cereale care au fost redirecționate prin țara noastră, transmite News.ro.
Aprobarea acestei scheme vine ca un semn de solidaritate făcut de Comisia Europeană față de România și față de agricultorii săi, oferindu-le resurse financiare pentru a depăși provocările și impactul negativ al conflictului regional.
Te-ar putea interesa și: Credite pentru fermieri 2024. Guvernul pregătește două ordonanțe pentru a-i ajuta pe agricultori să obțină finanțarea necesară în condiții avantajoase
Asistența prevăzută în cadrul acestei scheme va fi sub forma unor granturi directe cu valoare limitată. Această măsură va fi disponibilă pentru producătorii agricoli de anumite produse vegetale, cu accent special pe cei care cultivă cereale de iarnă și rapiță. Acești fermieri se află în pericol de a-și pierde lichiditatea financiară din cauza turbulențelor de pe piața agricolă generate de conflictul dintre Rusia și Ucraina, subliniază Comisia Europeană.
Conform unei declarații emise de Executivul comunitar, sprijinul acordat nu va depăși suma de 280.000 de euro pentru fiecare beneficiar al schemei. Aceste fonduri vor fi disponibile până la data de 30 iunie 2024.
„Comisia Europeană a aprobat o schemă a României de aproximativ 241 de milioane euro (1,2 miliarde lei) pentru sprijinirea sectorului agricol al producţiei vegetale primare în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 şi modificat la 20 noiembrie 2023, în vederea sprijinirii unor măsuri în sectoare care sunt esenţiale pentru accelerarea tranziţiei verzi şi pentru reducerea dependenţei de combustibili”, anunţă CE.
Comisia a subliniat faptul că această măsură este esențială, adecvată și proporțională pentru a aborda o perturbare semnificativă în economia unui stat membru, în conformitate cu prevederile articolului 107, alineatul (3), litera (b) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și în conformitate cu criteriile stabilite în cadrul temporar. Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat schema conform normelor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.