Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat în transparență decizională proiectul de Ordonanță de Urgență în ceea ce privește acordarea de granturi în industria prelucrătoare, pentru ediția 2024, transmite instituția, citată de Economedia.
Schema de ajutor are în vedere producția de materiale, produse și echipamente necesare pieței, pentru combaterea disfuncționalităților generate.
Conform MEAT, obiectivele fundamentale ale schemei sunt, în special, reducerea deficitului comercial provenit din industria prelucrătoare, stimularea investițiilor în capacități noi de producție în zonele mai puțin dezvoltate și creșterea competitivității acestui sector industrial.
Prin schema de ajutor de stat sunt finanțate investițiile în active corporale și necorporale privind demararea unei noi unități sau de diversificarea sau amplificarea activității unei unități de profil existentă. Se finanțează și investiția inițială pentru o nouă activitate economică circumscrisă obiectivelor schemei de ajutor de stat.
Stimularea financiară are ca scop acordarea unui ajutor de stat până la maximum 50 milioane euro (conform intensității maxime a ajutoarelor de stat), ce urmează a acoperi până la 75% din valoarea investiției.
Te-ar mai putea interesa și: Sorin Grindeanu, declarații despre obstacolele care blochează construcția de autostrăzi în România. „Fără aceste componente, niciun proiect nu poate fi dus la bun sfârșit”
Beneficiarii sunt persoane juridice de drept privat, respectiv întreprinderi constituite în baza Legii societăților nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 447 milioane euro, iar bugetul mediu al schemei pentru anul 2024 este echivalentul în lei al sumei de 149 milioane de euro.
„În luna ianuarie 2024, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piața internă și piața externă), au crescut în termeni nominali, atât față de luna decembrie 2023 cu 7,8%, cât și față de luna ianuarie 2023 cu 3,5%”, demonstrează datele INS.
Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali, în luna ianuarie 2024, comparativ cu luna precedentă, pe ansamblu, cu 7,8%, datorită creșterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+11,5%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+7,7%) și în industria bunurilor intermediare (+5,2%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 8,7%, conform News.ro.
Vezi și alte știri: Anunț important privind facturile Hidroelectrica! Sunt vizați toți clienții companiei!