Schema FIFO face referire la faptul că primele produse aduse în depozitul unui magazin alimentar trebuie să fie şi primele vândute. Metoda „First In, First Out” (primul intrat, primul ieșit) este aplicată de toți retailierii mari şi îi ajută să-şi gestioneze stocurile, astfel încât să se evite expirarea sau deteriorarea acestora.
Altfel spus, pe orice raft vei găsi la vedere produsul care expiră cel mai repede, produsele cu termen de valabilitate mai îndelungat fiind plasate în spatele raftului. În aceste condiţii, este foarte uşor ca clienţii să se lase păcăliţi să cumpere produse nu foarte proaspete.
Recent, un experiment realizat de Andrei Lup de la Radio Zu a adus la lumină modul în care schema FIFO poate influența alegerile clienților. Acesta a observat că produsele expirate sau aproape de expirare sunt amplasate strategic în fața raftului, în timp ce cele mai proaspete sunt plasate mai în spate.
„Știai schema asta de la supermarket? Primul produs de la supermarket expiră la data de 2.2. Dacă mergem la în spate, o să vedeți că al doilea produs expiră în data de 10.2. Schema se numește FIFO. Le cumperi pe cele proaspete sau pe cele care stau să expire? Ia să ne uităm. Ultimul produs expiră pe data de 14.02”, a scris Andrei Lup pe Facebook.
Nu este o glumă! Există o serie de produse alimentare care pot fi consumate fără probleme şi după expirarea termenului de valabilitate.
Brânzeturile maturate, tari pot fi mâncate mult timp după depăşirea termenului valabilitate. Dacă se formează un strat de mucegai la suprafaţă, acesta poate fi îndepărtat cu un cuţit, iar brânza de dedesubt e numai bună de consumat.
Conservele pot rezista ani de zile, cu condiţia să fie păstrate la un loc ferit de razele soarelui şi cu o temperatură relativ constantă.
Pâinea şi biscuiţii conţin suficienţi conservanţi încât să nu se strice. Dacă pâinea s-a uscat, pune-o în prăjitorul de pâine şi consum-o, apoi, fără grijă. Biscuiţii expiraţi pot fi băgaţi câteva minute la cuptor pentru a le reda frăgezimea.
Cartofii încolţiţi sau care s-au înmuiat nu trebuie aruncaţi. Trebuie aruncaţi doar cartofii bolnavi, adică cei care au pe suprafaţa lor pete verzi şi maro.
Salata la pungă, păstrată în frigider, poate fi consumată şi la câteva zile după expirare, atât timp cât punga nu a fost desfăcută. Specialiştii recomandă ca în cazul în care salata a depăşit cu o săptămână data expirării, să fie folosită în supă.
Bananele nu expiră atunci când se înnegresc şi se înmoaie. Cu cât sunt mai negre şi mai moi, cu atât sunt mai dulci.
Ouăle
trebuie aruncate doar atunci când miros urât, şi nu când expiră, potrivit datei de pe ele. Producătorii sunt obligaţi să menţioneze pe cofraje un termen de valabilitate de două săptămâni pentru ouă, dar ele pot fi consumate fără probleme şi după această dată.
Laptele bătut poate fi consumat la câteva zile bune după ce a fost desfăcută sticla, dacă a fost ţinut tot timpul în frigider.