O nouă metodă de furt a apărut în România, luând amploare în special în vestul țării. Este vorba despre schema „Recensământul”, care vizează în special persoanele care locuiesc singure, lipsite de apărare.
Hoții pretind că sunt reprezentanți ai autorităților locale și cer să intre în locuință pentru a face race recensământul. Cei care le permit să intre devin din start victime, iar dacă se opun riscă să fie agresați.
Citește și: Banca Transilvania oferă gratuit 60 de telefoane iPhone 16. Nu trebuie să ai cont la ei!
Cel mai recent caz este al unui bărbat în vârstă de 74 de ani din Timișoara, care s-a trezit la ușă cu o femeie însoțită de alte trei persoane. Femeia s-a prezentat ca fiind de la primărie și a spus că face un recensământ. Bătrânul a deschis ușa, iar cei care o însoțeau pe femeie l-au imobilizat, aplicându-i mai multe lovituri. Strigătele bărbatului au fost auzite de o vecină care a intervenit la timp. Hoții au reușit să fugă, dar au fost surprinși de camerele de supraveghere din zonă.
„Au sunat la interfon, nu s-a răspuns, dar după câteva minute au început să bată la ușă, s-a uitat pe vizor: era o doamnă cu capul plecat. Nu și-a dat imediat seama cine este, a deschis ușa, din păcate.
A avut intenția de a închide ușa, moment în care doamna respectivă a pus piciorul între prag și ușă. Imediat după ușă, după perete, au sărit 3 indivizi, unul l-a luat de după cap. A încasat foarte multe lovituri”, a povestit o rudă a victimei, potrivit bugetul.ro.
Pentru a nu pica în plasa metodei „Recensământul”, autoritățile au transmis mai multe recomandări.
„Dacă nu au solicitat un serviciu, să nu permită accesul în casă unor persoane care pretind să rezolve o problemă. Copiii și bătrânii sunt deseori ținte ale infractorilor care pătrund în locuințe prin metoda înșelăciunii”, a declarat Remus Mezinca, purtător de cuvânt al IPJ Timiș.
Specialiștii spun că, înainte de a acționa, escrocii stau la pândă, urmărind o perioadă programul și stilul de viață al viitoarei victime.
„Comportamentul nonverbal al victimei – postura, mimica, gestica – este cel urmărit foarte atent de tâlhari. În fața hoților, ne putem apăra având o atitudine sigură pe noi, fiind fermi în a spune „nu” și mai ales prin oferirea a cât mai puține informații personale”, a explicat psiholoaga Adina Burghel.