Actul fără de care românii nu ar trebui să se gândească să plece la aeroport. Schimbările produse de aderarea la spațiul Schengen aerian sunt pe cale să redefinească modul în care călătorim. Odată cu acest pas istoric, România va fi parte a unui sistem mai amplu de călătorii, unde controalele de documente ale Poliției de Frontieră vor fi eliminate pentru călătoriile către destinațiile din spațiul Schengen.
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că pasiunea pentru călătorii nu poate înlocui necesitatea de a avea documentele în regulă. „Nu, nu plecăm fără buletin de acasă”, a declarat Andrei Obreja, director IT și comunicații al Aeroportului Timișoara. Documentele de identitate rămân esențiale, iar fiecare pasager trebuie să aibă un act de identitate valabil pentru a călători.
„Bineînțeles, controlul de securitate nu va dispărea. Este necesar ca securitatea pasagerilor în timpul zborurilor să fie asigurată.
Vom avea șase fluxuri de control al pasagerilor cu aparate cu raze X.
Vezi și: Destinații de vis cu bilete și la 50 de euro. Iată unde poți călători ieftin în martie 2024
De asemenea, vom avea porți de detectoare de metale și în premieră body scanere.
Persoana trebuie să stea timp de două secunde, iar astfel ofițerii de la SRI obțin o imagine unde orice obiect străin va fi evidențiat. Vom putea identifica și obiecte nemetalice”, a explicat Andrei Obreja.
În timp ce trecem printr-o perioadă de schimbare și adaptare, noile facilități de pe Aeroportul Timișoara, cum ar fi noul Terminal Schengen și aparatele cu raze X pentru controlul de securitate al pasagerilor, ne oferă o perspectivă asupra viitorului călătoriilor noastre. Apariția porților automate de control al documentelor și a sistemelor de securitate avansate arată angajamentul continuu al autorităților în asigurarea unor călătorii sigure și fără probleme.
„Dacă pe Terminalul Schengen pasagerii nu vor mai fi supuși controlului documentelor la trecerea frontierei de stat, în Terminalul non-Schengen este necesară implementarea unor măsuri care să satisfacă Standardul Schengen, dar și instrucțiunile Frontex.
Aeroportul Timișoara a achiziționat șase porți automate de control al documentelor.
Aceste porți analizează datele stocate în cip-ul pașapoartelor biometrice și compară aceste date cu biometria pasagerului care este prelevată prin intermediul cititorilor de amprente și a camerelor de luat vederi din dotata porților.
În cazul în care sunt suspiciuni, aceste informații ajung la ofițerii poliției de frontieră”, a spus Andrei Obreja.
Astfel, în timp ce așteptăm primul zbor de pe Aeroportul Timișoara către zona Schengen, programat pentru 31 martie, ne reamintim că o călătorie este mai mult decât un simplu act de deplasare – este o experiență ce ne transformă și ne conectează cu lumea din jurul nostru.
Ai putea citi: Zboruri interne interzise! Locul în care a fost luată decizia anului 2024