Salariului minim va fi calculat în conformitate cu Directivele UE pentru condiții de muncă decente și convergență socială. Autoritățile sunt nevoite să identifice cât mai rapid echilibru între nevoile angajaților și cerințele economice.
Ministerul Muncii este pus în fața unei provocări majore în acest an, pe măsură ce trebuie să stabilească o nouă formulă de calcul pentru salariul minim brut garantat în plată, în conformitate cu cerințele impuse de Directiva 2041/2022 a Comisiei Europene. Noua directivă ar intra în vigoare în jurul datei de 15 septembrie 2024.
Prin intermediul Directive 2041/2022, Uniunea Europeană stabilește un cadru pentru asigurarea unui nivel corespunzător al salariilor minime legale, în vederea promovării condițiilor de trai și de muncă decente pentru toți lucrătorii.
Schimbarea propusă de autoritățile din domeniu are ca scop principal majorarea convergenței sociale și reducerea inegalității salariale în cadrul Uniunii Europene. Criteriile impuse de Directiva 2041/2022 includ evaluarea puterii de cumpărare a salariilor minime legale, întrucât iau în considerare costul traiului zilnic, precum și nivelul general al salariilor și distribuția acestora în cadrul economiei naționale.
Mai mult, statele membre sunt încurajate să promoveze negocierile colective pentru stabilirea salariilor și să asigure drepturile de protecție a salariului minim. O altă componentă importantă a directivei este utilizarea unui mecanism automat de ajustare a indexării salariilor minime legale, cu condiția ca acesta să nu conducă la o scădere a salariului minim legal.
Ai mai putea citi și: Cum poți călători în Halkidiki cu nici 400 de euro all inclusive și zbor dus întors. Ofertele anului 2024 au cucerit românii
Pentru a evalua caracterul adecvat al salariului minim legal, statele membre pot alege valori de prag orientative care să fie utilizate la nivel internațional sau național. Aceste valori includ, de exemplu, 60% din salariul mediu brut și 50% din salariul mediu brut și, prin urmare, servesc drept referință pentru analizarea și ajustarea salariului minim în funcție de condițiile economice și sociale specifice fiecărei țări.
Statele membre ar trebui, de asemenea, să se asigure că salariul minim legal este actualizat în mod regulat și în timp util, cel puțin o dată la doi ani sau în conformitate cu practica națională.
„ Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta. Atunci când statele membre adoptă măsurile respective, acestea trebuie să conțină o trimitere la prezenta directivă sau să fie însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Metodele de efectuare a acestei trimiteri sunt stabilite de statele membre ”, se precizează în Directiva adoptată pe 22 octombrie 2022.
Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile