Vești bune pentru șoferii care conduc mașini electrice! Toate blocurile noi din Cluj Napoca trebuie să aibă stații de încărcare pentru mașinile electrice, spune profit.ro. Anunțul a venit din partea viceprimarului municipiului.
Toate blocurile noi, care primesc autorizație de construire din partea primăriei Cluj Napoca, trebuie să aibă stații de încărcare pentru autoturismele electrice. Dan Tarcea a făcut anunțul în această săptămână. Viceprimarul municipiului a mai menționat că amenajarea de prize pentru mașini electrice este una dintre condițiile de eligibilitate, în ceea ce privește programul de anvelopare a blocurilor din municipiu.
La sfârșitul anului trecut, fostul premier al României, Nicolae Ciucă, declara că țara și-a propus să dezvolte o rețea de 30.000 de stații de încărcare electrică, dintre care aproape 15.000 vor fi realizate prin PNRR. Guvernanții și-au asumat crearea a 13.200 puncte de reîncărcare accesibile publicului până în iunie 2026.
„România și-a propus să dezvolte o rețea de 30.000 de stații de încărcare electrică, dintre care aproape 15.000 vor fi realizate prin intermediul PNRR, până în anul 2026”, declara liderul PNL, Nicolae Ciucă, conform cursdeguvernare.ro.
Citește și despre: De câți bani ai nevoie pentru a-ți instala acasă o stație de încărcare pentru mașina electrică. Recomandări pentru a reduce costurile de încărcare
În București există aproximativ 250 de stații de încărcare a autoturismelor electrice la ora actuală. Ele sunt disponibile prin aplicația PlugShare. Conform site-ului Primăriei Capitalei, punctele pot fi accesate prin intermediul platformei menționate fie că sunt amenajate de municipalitate, fie de către operatori privați.
În mai 2023, Compania Municipală Energetica de servicii București se afla în procedură pentru a cumpăra și monta 40 de stații de reîncărcare pentru mașinile electrice și hybrid plug-in. În tot acest timp, mașinile electrice se află în topul preferințelor românilor: tot mai multe persoane preferă acest tip de autoturism.
În România a avut loc o premieră. Numărul înmatriculărilor de mașini electrice noi a avut o creștere spectaculoasă în mai 2023. Totul s-a întâmplat prin Programul Rabla.
Autoturismele propulsate 100% cu baterii au depășit în premieră pragul de 10% din totalul pieței de mașini noi, în luna mai. Astfel, s-a înregistrat un procent de 9.1% în primele 5 luni ale anului. Volumul este aproape dublu față de anul anterior. Dacia Spring rămâne în topul preferințelor românilor.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Anunț mare pentru transportatorii care au vehicule electrice. Un celebru hypermarket introduce prima stație de încărcare