- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare majoră în Educație: Propunerile Ministerului pentru protejarea elevilor și studenților

08 Aug, 19:55 • Preda Silvia
Ministerul Educației vine cu propuneri pentru combaterea hărțuirii sexuale în instituțiile de învățământ din țară.
Schimbare majoră în Educație: Propunerile Ministerului pentru protejarea elevilor și studenților

Ministerul Educației

susţine necesitatea promovării unei reglementări generale, care să se aplice deopotrivă instituțiilor de învățământ public și privat, adică întregului sistem național de educație, precum și tuturor instituțiilor publice.

Ministerul propune, în cadrul acestor reglementări, inclusiv examinarea şi soluţionarea, de către instituţiile respective a sesizărilor făcute fără asumarea identităţii reclamantului.

Ministerul Educației cere un cadrul legal pentru soluționarea sesizărilor de hărțuire sexuală

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de minister, reprezentanţii instituţiei, alături de cei ai Consiliului Național al Rectorilor, Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Afacerilor Interne şi ai Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse pentru Femei şi Bărbaţi, au analizat cadrul legal aplicabil soluţionării sesizărilor care vizează fapte de hărţuire sexuală/ agresiune sexuală, precum şi modificările legislative care se impun.

Și sesizările anonime ar trebui cercetate, arată Ministerul Educației

Ministerul Educației
Ministerul Educației

Citește și: Vești importante pentru studenții din România! Ministerul Educației schimbă regulile

Ministerul propune „examinarea şi soluţionarea sesizării care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura petentului, în măsura în care aceasta conţine indicii referitoare la comportamente neconforme, respectiv hărţuire/agresiune sexuală”, precum şi „analizarea sesizării formulate fără asumarea identităţii de către comisia de la nivelul instituţiei/autorităţii, în condiţiile Hotărârii de Guvern nr. 970/2023, care se va aplica tuturor instituţiilor/ autorităţilor publice/entităţilor publice”.

Ulterior analizei, se întocmeşte un raport prin care este sesizată comisia de cercetare disciplinară, dacă rezultă elemente referitoare la existenţa unei posibile abateri disciplinare, iar sesizarea este transmisă organelor de cercetare penală, dacă ea cuprinde informaţii cu privire la fapte de agresiune sexuală sau hărţuire sexuală, exercitarea abuzivă a funcţiei în scop sexual prevăzute de Codul penal, se mai arată în comunicat.

Ministerul Educației apreciază ca soluție:

  • promovarea unei intervenții legislative viabile, care să reprezinte cadrul legal general aplicabil pentru soluționarea oricăror cereri care reclamă potențiale fapte/acte de hărțuire/agresiune sexuală;
  • instituirea de măsuri efective de prevenție/ocrotirea sănătăţii/ocrotirea persoanelor vulnerabile etc, pentru toate mediile de învățământ în care acestea s-ar putea produce.

Vezi și: Categoria de profesori care va primi bani în plus la salariu. Ministrul Educației: „Propunem o majorare de aproximativ 25%”