Crescătorii de animale întâmpină schimbări. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), anunță oficială că se lucrează la modificarea anumitor condiții legate de accesarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic. Potrivit directorului general al ANZ, numărul limită de animale necesare pentru accesarea acestei subvenții va fi coborât.
„Lucrăm, la nivelul Ministerului Agriculturii, pentru modificări în legislație și în proceduri pentru campania 2023. Avem în vedere scăderea numărului de animale pentru accesarea SCZ-ului și pentru accederea într-un registru genealogic. N-aș putea să vă spun acum un număr, pentru că se analizează lucrul acesta în funcție de efectivele care se găsesc în teritoriu și în funcție de procedurile pe care le aveam noi.
Oricum, se va scădea numărul pentru accesarea SCZ-ului. După cum se știe, fermierii din zona de munte nu au efective atât de mari de animale și nu pot să acceadă la SCZ într-o cerere de plată”, a precizat directorul general ANZ, Florinel Bîrcă, pentru AGRO TV.
Până în aceste momente, SCZ-ul la ovine se acorda pentru un efectiv minim de 150 de animale, în timp ce la caprine, numărul minim era de 50 de animale.
Amintim că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi, 11.07.2023, eliberează adeverințe pentru beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic, gestionate de APIA, respectiv pentru:
Valoarea finanțării va fi de până la 90% din valoarea calculată prin înmulțirea cuantumului unitar planificat pentru anul de cerere 2023 cu numărul de animale/ cantitățile confirmate prin adeverință pentru fiecare intervenție în sectorul zootehnic, gestionat de APIA și menționate în convenție.
„Reamintim fermierilor că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%”, anunță reprezentanții APIA.
Vezi și: Anunț de la APIA pentru toți românii! Când intră următoarele plăți din 2023