Pentru a ieși la pensie anticipat, este necesar un stagiu de cotizare de 40 de ani, din care 35 trebuie să fie contributivi. Ceilalți ani pot fi necontributivi. Astfel, o persoană se poate pensiona la 60 de ani, cu 5 ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare la bărbați, fără penalizare, dacă îndeplinește aceste condiții, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, la postul de televiziune România TV.
„Puteți să ieșiți la pensie în momentul în care aveți 40 de ani stagiu de cotizare.
Din cei 40 de ani, 35 trebuie să fie contributivi.
Diferența pot să fie din stagii necontributivitate.
Dumneavoastră puteți ieși la 60 de ani cu 5 ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, la bărbați.
Dar dacă dumneavoastră aveți 35 de ani contributivi și diferența necontributiv până la 40 de ani, vă puteți pensiona fără nicio penalizare”, a spus ministrul.
Te-ar mai putea interesa și: Cine sunt pensionarii care primesc pensii duble începând cu septembrie 2024. Vești bune pentru seniori
foto: vârsta de pensionare
Ministrul Muncii a anunțat o noutate pentru mame și tați în privința pensionării. Concediul de creștere a copilului va fi considerat perioadă contributivă conform noii Legi 360/2023. Femeile beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu șase luni pentru fiecare copil, până la un maxim de șapte copii.
De exemplu, o femeie cu doi copii va putea ieși la pensie cu un an mai devreme. În prezent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani și patru luni, dar crește eșalonat, conform anexei legii. Aceleași beneficii sunt aplicabile și taților.
Armata și facultatea se adaugă ca vechime la pensie, a mai spus ministrul.
„Aici este o noutate și pentru mame și pentru tați, dacă mama sau tatăl a stat în concediu de creștere copil, și perioada de creștere copil este pe noua Lege 360 pe 2023 perioadă contributivă.
La femei, vârsta standard de pensionare, astăzi, fiindcă avem o creștere eșalonată a vârstei de pensionare, este 62 de ani și patru luni.
În cazul femeilor, mai au un beneficiu suplimentar față de bărbați, în sensul că beneficiază și de reducerea vârstei de pensionare cu șase luni, pentru fiecare copil, până la un număr de șapte copii.
Deci, dacă ai doi copii beneficiezi de o reducere a vârstei de pensionare cu un an, dacă ai trei copii, un an jumătate ș.a.m.d.
Și în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, avem anexa trei din lege care arată exact, fiindcă în cazul femeilor avem o creștere eșalonată atât a stagiului de cotizare, cât și a vârstei de pensionare”, a concluzionat ministrul.
Te-ar mai putea interesa și: Șeful Casei de Pensii face un nou anunț major despre pensiile mărite. Baciu: „Drepturi bănești pe care le primesc pensionarii”