- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare majoră pentru românii care îşi vând maşina în 2024. Sunt obligaţi să facă rost de un nou document. Ce este certificatul RAR Auto-Pass

05 Feb, 20:34 • Adrian Popovici
Din toamna acestui an, va fi implementată o schimbare semnificativă în procesul de vânzare a autoturismelor în România. Conform noilor reglementări, românii care doresc să vândă un vehicul vor fi obligați să ofere cumpărătorilor certificatul RAR Auto-Pass. Acest certificat este esențial pentru a încheia tranzacția în mod legal, iar lipsa va împiedica acest act.
Schimbare majoră pentru românii care îşi vând maşina în 2024. Sunt obligaţi să facă rost de un nou document. Ce este certificatul RAR Auto-Pass

Din toamna acestui an, va fi implementată o schimbare semnificativă în procesul de vânzare a autoturismelor în România. Conform noilor reglementări, românii care doresc să vândă un vehicul vor fi obligați să ofere cumpărătorilor certificatul RAR Auto-Pass. Acest certificat este esențial pentru a încheia tranzacția în mod legal, iar lipsa va împiedica acest act, transmite Antena 3 CNN.

Certificatul RAR Auto-Pass este un document emis de Registrul Auto Român (RAR) și conține informații esențiale despre starea tehnică a vehiculului. Prin introducerea acestei cerințe, se urmărește asigurarea transparenței și protecția cumpărătorilor în procesul de achiziție a unei mașini second-hand.

Prin implementarea acestei noi reguli, se dorește creșterea încrederii în piața auto, oferind cumpărătorilor informații clare cu privire la istoricul tehnic al autoturismului pe care intenționează să-l achiziționeze. În același timp, această măsură va contribui la reducerea riscului de fraudă și va asigura o mai mare siguranță în tranzacțiile cu mașini folosite.

Pentru a asigura aplicabilitatea măsurilor, Ministerul Transporturilor a stabilit, printr-un ordin publicat recent în Monitorul Oficial, atât informațiile care urmează să fie înregistrate în certificatul RAR Auto-Pass al istoricului vehiculelor, cât și modelul certificatului care va fi emis de către Registrul Auto Român (RAR) pentru cei interesați să-și vândă autoturismele.

Schimbare majoră pentru românii care îşi vând maşina din 2024. Ce este certificatul RAR Auto-Pass. Sursă foto: Facebook
Schimbare majoră pentru românii care îşi vând maşina din 2024. Ce este certificatul RAR Auto-Pass. Sursă foto: Facebook

Te-ar putea interesa și: Mașinile de care să te ferești în anul 2024! Care sunt cele mai defectuoase modele?

Ce informații vor fi incluse certificatul RAR Auto-Pass?

Pentru ca certificatul RAR Auto-Pass să devină operațional este necesară transmiterea către Registrul Auto Român (RAR) a unor informații specifice prin intermediul unei aplicații informațice dedicate. Aceste informații trebuie furnizate de către stațiile de inspecție tehnică periodică (ITP) autorizate și atelierele specializate în inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate, în momentul efectuării fiecărei inspecții pentru un autovehicul. Detaliile esențiale cuprind data inspecției, numărul de identificare al autovehiculului și valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului.

Service-urile autorizate să efectueze reparații, întreținere, reglări funcționale, modificări constructive și reconstrucții pentru vehiculele rutiere au obligația de a transmite către Registrul Auto Român (RAR) informații esențiale în vederea obținerii certificatului RAR Auto-Pass. Această responsabilitate intervine la fiecare intervenție asupra unui autovehicul și presupune furnizarea datelor specifice: data prestației, numărul de identificare al autovehiculului, valoarea citită a indicației odometrului (dacă este cazul) și tipul prestației (reparație, întreținere, revizie periodică, reglare funcțională, modificare constructivă, reconstrucție, actualizare software, sau înlocuire sezonieră a anvelopelor). Aceste informații sunt esențiale pentru menținerea unei evidențe precise și actualizate a istoricului tehnic al vehiculului, contribuind astfel la transparența și încrederea în procesul de vânzare, oferind potențialilor cumpărători o imagine detaliată a stării autovehiculului în cauză. Trebuie precizat că aceste obligații îi vizează și pe producătorii de autovehicule, precum și toți operatorii economici au modificat sau reparat o mașină.

Potrivit avocatnet.ro, atunci când vrei să vinzi sau să cumperi o mașină în România, este acum necesar ca service-urile să trimită Registrului Auto Român (RAR) informații importante, precum data verificării, numărul de identificare al mașinii și kilometrajul. Aceste detalii vor fi adăugate la istoricul electronic al vehiculului. În plus, RAR va emite documentul pe care românii îl vor putea obține la cerere contra cost, pentru a confirma starea tehnică a mașinii. Acest certificat devine esențial în procesul de cumpărare sau vânzare a autovehiculelor, furnizând informații clare și accesibile.

Citește și: Comerţul auto depășește 1 milion de autoturisme în România. Sorin Bălan, director operaţiuni, Autovit.ro: „Cele mai multe tranzacţii de anul trecut au fost pentru maşini cu preţul între 10.000 şi 25.000 de euro”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci