Începând cu 1 martie 2025, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va implementa o serie de modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate din România. Aceste schimbări vin ca urmare a modernizării platformei de gestionare a asigurărilor și a procesului de decontare a consultațiilor și analizelor, care a întâmpinat probleme de funcționare în trecut.
Conform noilor reglementări, toate serviciile medicale gratuite vor fi acordate doar în condițiile în care acestea sunt raportate online în termen de trei zile lucrătoare. În plus, semnătura cu cardul pacientului devine obligatorie pentru ca serviciile medicale să fie decontate de stat, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Lovitură pentru românii cu card de sănătate! Anunț de ultimă oră de la șeful CNAS. Ce se schimbă
Aceste schimbări sunt reglementate de modificările aduse legislației în vigoare, inclusiv HG nr. 521/2023 și HG nr. 423/2022, care vor înceta să mai fie valabile începând cu 1 martie 2025. Astfel, de la această dată, se va aplica procedura de raportare electronică a serviciilor medicale în termenul menționat, iar semnătura cu cardul pacientului va fi un element esențial în procesul de decontare a serviciilor medicale din partea CNAS.
„Vă informăm că începând cu data de 01.03.2025, dispoziţiile art. 209 – 212 din Anexa 2 la HG nr. 521/2023, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 25 – 28 din HG nr. 423/2022, cu modificările şi completările ulterioare îşi încetează valabilitatea.
Începând cu 01.03.2025 serviciile medicale se acordă cu obligativitatea raportării online în 3 zile lucrătoare, precum şi cu obligativitatea semnării serviciilor medicale cu cardul pacientului, conform prevederilor legislative în vigoare”, a transmis CNAS.
În ceea ce privește asigurarea de sănătate, românii care nu au venituri declarate și nu sunt angajați vor trebui să plătească anual o sumă de 1.980 de lei pentru a beneficia de servicii medicale decontate de stat. Totuși, există și posibilitatea de a fi co-asigurat, fără a plăti această sumă, dacă îndeplinești anumite condiții: ești căsătorit cu o persoană care plătește taxele către CNAS, ești întreținut de altcineva, ai până în 26 de ani și ești student sau ești pensionar.
Pe lângă reglementările interne, cetățenii români pot beneficia și de servicii medicale gratuite în 26 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în Spațiul Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), Confederația Elvețiană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Deși serviciile sunt gratuite în majoritatea țărilor, este necesar ca fiecare cetățean să plătească contribuțiile către CNAS pentru a avea asigurare de sănătate, iar în unele țări există posibilitatea ca doar o parte din costuri să fie acoperită. Totuși, în majoritatea cazurilor, românii pot beneficia de servicii de urgență.
Te-ar mai putea interesa și: Deși se oferă un salariu de 3.900 de euro net la stat, nimeni nu-și depune CV-ul. Postul de la CNAS care-i ține la distanță pe angajați