- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare neașteptată la plata pensiilor! La ce să se aștepte pensionarii din octombrie?

08 Oct, 08:56 • Mălureanu Rebecca
Casa Națională de Pensii Publice a anunțat o schimbare importantă pentru pensionarii cu pensiile pe card. În luna octombrie 2024, aceștia vor avea o surpriză, deoarece pensiile nu se vor mai vira datele obișnuite din cauza faptului că zilele de 12 și 13 ale lunii cad în weekend.
Schimbare neașteptată la plata pensiilor! La ce să se aștepte pensionarii din octombrie?

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a aduce o schimbare neașteptată pentru pensionarii care își primesc pensiile pe card. În luna octombrie 2024, virarea pensiilor nu se va face la datele obișnuite deoarece că zilele de 12 și 13 ale lunii cad în weekend. Situația dată afectează peste două milioane de pensionari, iar schimbarea datelor de plată poate influența planificarea financiară pentru unii dintre ei.

În România, modalitățile de plată ale pensiilor sunt fie prin distribuirea prin poștă, fie prin virament bancar, fiecare metodă având calendarul propriu. De obicei, în zonele rurale, bătrânii primesc pensiile prin intermediul poștașilor. Distribuirea acestor sume începe, de obicei, pe data de 2 a fiecărei luni și continuă până pe 14, asigurându-se că toate pensiile sunt livrate la timp. Cei ce aleg varianta cu primirea pensiei prin transfer bancar, își găsesc banii pe card în jurul datei de 12 sau 13 ale lunii.

„În data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”, se precizează pe site-ul oficial al CNPP. 

Schimbări la pensiile din octombrie

În octombrie, apa modificări din cauza faptului că zilele de 12 și 13 cad sâmbătă și duminică. Lucrul acesta a creeat nedumerire în rândul pensionarilor care se bazează pe aceste venituri pentru a-și asigura cheltuielile. Majoritatea s-au întrebat dacă vor primi pensia pe 11 octombrie, vinerea, sau dacă viramentul va fi amânat până pe 14 octombrie.

Potrivit deciziei CNPP, pensionarii care primesc banii pe card vor beneficia de virarea pensiilor cu o zi mai devreme, adică pe 11 octombrie 2024, vineri. Această ajustare a fost făcută pentru a evita întârzierile cauzate de weekend și pentru a asigura continuitatea plăților fără a perturba planurile financiare ale pensionarilor.

Plata pensiilor pe octombrie
Plata pensiilor pe octombrie

Ai mai putea citi și: O nouă lege pentru angajați. Ce trebuie să facă pentru a li se mări salariul cu 12,5%

Se recalculează pensiile!

Românii se vor bucura de recalculări și majorări ale pensiilor datorită creșterii plafonului de impozitare de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Vor beneficia astfel milioane de pensionari, care vor observa sume mai mari în conturile lor începând cu luna octombrie.

Cu toate acestea, nu toți vor avea parte de această creștere. După cum se estimează, peste 200.000 de pensionari nu vor beneficia de recalculare din motive variate, ceea ce poate crea unele neajunsuri pentru cei afectați.

Ai mai putea citi și: Plăți APIA și în luna octombrie. MADR anunță ce bani intră în conturile românilor