- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare pentru toți românii care completează declarația unică. Marcel Boloș anunță marea schimbare pentru 2025

12 Aug, 14:44 • Bumbeneci Diana
Schimbarea momentului în legătură cu declarația unică. Ministrul de Finanțe anunță ce formă va lua documentul în 2025.
Schimbare pentru toți românii care completează declarația unică. Marcel Boloș anunță marea schimbare pentru 2025

Declaraţia Unică în forma din prezent urmează să fie înlocuită cu o Declaraţie Unică Inteligentă/Digitală, anul 2025 urmând să fie unul de tranziţie între cele două sisteme de declarare. Noul document va fi unul mai simplu de completat deoarece va avea date precompletate și cu calcule deja făcute, în baza informaţiilor pe care documentul le va extrage, în cazul fiecărui contribuabil, din toate modulele şi bazele de date ale ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA, e-Transport, anunţă ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, la Profit.

Schimbare cu privire la declarația unică

De altfel, urmează să se renunţe la mecanismul de estimare a venitului. În prezent, proiectul cu privire la documentul accesat de milioane de români este pe masa de lucru de la Ministerul de Finanțe. Specialiștii analizează şi dacă noul formular se va numi Declaraţia Unică Inteligentă sau Declaraţia Unică Digitală.

„Am avut o întâlnire cu mediul de afaceri referitor la Declaraţia Unică Inteligentă. Nu am avut o definitivare a terminologiei, dar aşa intenţionăm să îi dăm denumirea, Digitală sau Inteligentă. Aduce o serie de noutăţi.

Înlocuieşte Declaraţia Unică actuală şi, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declaraţie cu estimatul pentru următoarea perioadă. Apoi, în conţinutul Declaraţiei sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declaraţiei. Declaraţia Unică Inteligentă va avea asigurată interoperabilitatea cu bazele noastre de date, cu modulul e-Factura, cu e-TVA, cu modulul e-Transport.

Asta ar însemna că pe partea de cheltuieli, modulul e-Factura având toate datele pentru cheltuielile înregistrate, practic ar trebui să existe o corelare între datele din Declaraţia Unică Inteligentă şi valoarea facturilor înregistrate în e-Factură. Dacă o persoană fizică a făcut o achiziţie şi are o cheltuială înscrisă în Declaraţia Unică, atunci, dacă acea cheltuială a făcut-o pe persoană fizică, se vede în e-Factură. Venitul net asupra căruia se plăteşte impozitul nu mai este stabilit prin declararea acestui venit de către persoana fizică, ci pur şi simplu extragem datele. Va fi precompletat şi vei putea modifica dupa aceea, cu justificările de rigoare”, a declarat ministrul Finanţelor.

Citește și: Este ultima zi pentru declarația unica 212. Ce penalizări riști dacă nu depui documentul la ANAF

Declarația unică 212
Declarația unică 212

Declarația unică poate fi completată prin SPV

Pentru sprijinirea contribuabililor, Ministerul Finanțelor anunță că persoanele fizice pot accesa declarația unică (formularul D 212) precompletată în baza informațiilor deja cunoscute de autoritățile fiscale. Acest demers este parte dintr-o serie de măsuri implementate în scopul consolidării și eficientizării Spațiului Privat Virtual.

„Rubricile precompletate conțin veniturile realizate pentru anul 2020, impozitul pe venit și contribuțiile sociale eventual datorate pentru anul 2020, respectiv veniturile estimate pentru anul 2021. Sumele sunt completate în funcție de datele deja declarate de contribuabil, cum ar fi existența unui contract de închiriere, derularea unei activități independente sau a unei activități agricole.

Descărcarea și transmiterea declarației unice se pot realiza prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV – ANAF). Acei contribuabili care nu au depus încă declarația unică pentru anul 2020 vor primi, începând de astăzi, declarația precompletată. Aceștia vor fi notificați despre încărcarea sa în SPV, dacă au acceptat comunicarea prin e-mail de la ANAF atunci când se primesc mesaje noi în portal”, anunță Ministerul Finanțelor.

Citește și: Anunțul care va bucura toți românii. Ministrul Florin Barbu: „Au intrat banii în conturi”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult