- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare radicală în Sănătate. Românii ar putea redirecționa 50% din contribuţia la sănătate pentru asigurare medicală privată

14 Feb, 11:09 • Dobran Viorel
Românii ar putea redirecționa 50% din contribuția la sănătate pentru asigurare medicală privată, potrivit unui proiect de lege.
Schimbare radicală în Sănătate. Românii ar putea redirecționa 50% din contribuţia la sănătate pentru asigurare medicală privată

Contribuţia la sănătate ar putea ajunge în sistemul privat. Românii ar putea, pe viitor, să redirecționeze jumătate din banii pe care îi plătesc pentru sănătate în sistemul public către sistemul privat.

Persoana care va opta să vireze 50% din contribuția la sănătate de la CNAS va fi asigurată în sistemul public de sănătate doar pentru urgențe medicale și pentru bolile cronice.

În rest, va putea opta pentru un pachet de bază de servicii medicale care va fi în grija asigurătorului privat.

Potrivit proiectului, scopul sistemului de asigurări private de sănătate este finanţarea ocrotirii sănătăţii populaţiei într-un sistem concurenţial care să garanteze libera alegere de către asiguraţi a asigurătorului de sănătate prin dreptul asiguraţilor de a solicita transferul, în numele lor, a unei contribuţii din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate către asigurătorul de sănătate ales. Proiectul reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurări private de sănătate de bază.

”Ieri USR a lansat Pilonul 2 al sănătății, cea mai mare reformă a sistemului de sănătate de la revoluție și până acum.

24L088FG

Ce presupune concret contribuţia la sănătate redistribuită?

1) Dreptul fiecărui român de a-și alege propriul asigurător de sănătate, altul decât CNAS, asigurătorul de stat. Cine vrea să rămână la CNAS poate să o facă, dar cine vrea să aleagă alte servicii poate să plece şi să direcţioneze contribuţia la sănătate în sistemul privat.

2) 165 lei/lună cu care poate să meargă la orice asigurător privat alege, plătind diferența de primă dacă e cazul. Suma corespunde la 5% dintr-un salariu minim și acoperă ceea ce plătește CNAS în decontarea serviciilor.

Medicii de familie au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile. Ei critică noile tarife decontate de CNAS și amenință că vor închide cabinetele

3) Pachetul asigurat rămâne pachetul de bază mai puțin patologiile pentru care există programe naționale. Astfel nu există niciun caz de bolnav cronic care să nu rămână acoperit.

4) Asiguratorii privați vor intra în contract cu furnizori de servicii medicale (spitale, clinici, doctori) de stat sau privați pe care să le ofere asiguraților lor.

5) Nu dispare CNAS, doar este legalizată concurența și apare posibilitatea ca românii să își poată duce banii pe sănătate la ce asigurător vor ei.

Sursa problemelor din sănătate este lipsa de concurență și de alternative. Pilonul 2 al sănătății asta își propune să rezolve. Fără bani mai mulți, cu aceiași bani cheltuiți ca și acum, putem obține mult mai mult”, a scris pe Facebook Claudiu Năsui, unul dintre inițiatorii proiectului.

Ciolacu: Au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marţi, că au fost date 274.000 de concedii medicale pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale pentru strănutat şi răceală şi s-a arătat nemulţumit că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit, dacă acest lucru va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, marţi, despre situaţia concediilor medicale.  “A fost o discuţie în coaliţie, ţinând cont că este, ştiţi, tehnica legislativă, că nu am voie să dau ordonanţă cât timp este în… Şi am avut o discuţie în coaliţie, liderii de grup şi domnul Simonis s-au pus de acord şi au trecut legislaţia. Vom vedea impactul. (…) Din ce ţin minte, au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi. Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Contribuţia la sănătate ar putea ajunge în sistemul privat.

Contribuţia la sănătate ar ajuta enorm românii abonaţi la clinici private. Cât a ajuns să coste un simplu set de analize de sânge la Medlife! Prețul scandalos plătit de un bucureștean care s-a săturat să audă „nu mai sunt fonduri”

Prețurile au explodat în ultimul timp la majoritatea produselor și serviciilor, chiar și la cele fără de care nu ne putem lipsi. Același lucru se întâmplă și în cazul serviciilor medicale.

Mulți se plâng că până și analizele de sânge s-au scumpit enorm și că abia își permit să le plătească. Există, desigur, și varianta de a face analize decontate de Casa de Asigurări, însă mulți nu apucă. Un român a avut nevoie să-și facă un set de analize de sânge și a încercat să le facă prin CAS, dar i s-a spus că nu mai sunt fonduri și trebuie să aștepte până luna viitoare. A acceptat varianta să le plătească, iar suma totală l-a lăsat fără cuvinte. Peste 700 de lei a dat pe un set de analize de sânge de bază.

Alexandru Rafila anunță o investiție masivă în Sănătate. 100 de milioane de euro vor fi investiți în digitalizarea unor instituții esențiale din sistem

„Nu-mi vine să cred că a trebuit să plătesc atât de mult. Aș fi vrut să-mi fac analizele prin Casa de Asigurări, dar ar fi trebuit să aștept prea mult, aveam nevoie de rezultatele analizelor repede . Este revoltător, un sfert din salariu am dat doar pentru niște analize de bază. Toate prețurile au crescut, și la produse de bază din magazine și la tot. Nu se mai poate trăi în țara asta”, a spus pacientul revoltat pentru RomâniaTv.net.

Analizele de sânge de 737 de lei au fost făcute la Medlife. La alte laboratoare de analize medicale prețurile pot fi și cu 200 de lei mai mici.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...