Contribuţia la sănătate ar putea ajunge în sistemul privat. Românii ar putea, pe viitor, să redirecționeze jumătate din banii pe care îi plătesc pentru sănătate în sistemul public către sistemul privat.
Persoana care va opta să vireze 50% din contribuția la sănătate de la CNAS va fi asigurată în sistemul public de sănătate doar pentru urgențe medicale și pentru bolile cronice.
În rest, va putea opta pentru un pachet de bază de servicii medicale care va fi în grija asigurătorului privat.
Potrivit proiectului, scopul sistemului de asigurări private de sănătate este finanţarea ocrotirii sănătăţii populaţiei într-un sistem concurenţial care să garanteze libera alegere de către asiguraţi a asigurătorului de sănătate prin dreptul asiguraţilor de a solicita transferul, în numele lor, a unei contribuţii din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate către asigurătorul de sănătate ales. Proiectul reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurări private de sănătate de bază.
”Ieri USR a lansat Pilonul 2 al sănătății, cea mai mare reformă a sistemului de sănătate de la revoluție și până acum.
24L088FG1) Dreptul fiecărui român de a-și alege propriul asigurător de sănătate, altul decât CNAS, asigurătorul de stat. Cine vrea să rămână la CNAS poate să o facă, dar cine vrea să aleagă alte servicii poate să plece şi să direcţioneze contribuţia la sănătate în sistemul privat.
2) 165 lei/lună cu care poate să meargă la orice asigurător privat alege, plătind diferența de primă dacă e cazul. Suma corespunde la 5% dintr-un salariu minim și acoperă ceea ce plătește CNAS în decontarea serviciilor.
3) Pachetul asigurat rămâne pachetul de bază mai puțin patologiile pentru care există programe naționale. Astfel nu există niciun caz de bolnav cronic care să nu rămână acoperit.
4) Asiguratorii privați vor intra în contract cu furnizori de servicii medicale (spitale, clinici, doctori) de stat sau privați pe care să le ofere asiguraților lor.
5) Nu dispare CNAS, doar este legalizată concurența și apare posibilitatea ca românii să își poată duce banii pe sănătate la ce asigurător vor ei.
Sursa problemelor din sănătate este lipsa de concurență și de alternative. Pilonul 2 al sănătății asta își propune să rezolve. Fără bani mai mulți, cu aceiași bani cheltuiți ca și acum, putem obține mult mai mult”, a scris pe Facebook Claudiu Năsui, unul dintre inițiatorii proiectului.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marţi, că au fost date 274.000 de concedii medicale pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale pentru strănutat şi răceală şi s-a arătat nemulţumit că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit, dacă acest lucru va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor.
Prețurile au explodat în ultimul timp la majoritatea produselor și serviciilor, chiar și la cele fără de care nu ne putem lipsi. Același lucru se întâmplă și în cazul serviciilor medicale.
Mulți se plâng că până și analizele de sânge s-au scumpit enorm și că abia își permit să le plătească. Există, desigur, și varianta de a face analize decontate de Casa de Asigurări, însă mulți nu apucă. Un român a avut nevoie să-și facă un set de analize de sânge și a încercat să le facă prin CAS, dar i s-a spus că nu mai sunt fonduri și trebuie să aștepte până luna viitoare. A acceptat varianta să le plătească, iar suma totală l-a lăsat fără cuvinte. Peste 700 de lei a dat pe un set de analize de sânge de bază.
„Nu-mi vine să cred că a trebuit să plătesc atât de mult. Aș fi vrut să-mi fac analizele prin Casa de Asigurări, dar ar fi trebuit să aștept prea mult, aveam nevoie de rezultatele analizelor repede . Este revoltător, un sfert din salariu am dat doar pentru niște analize de bază. Toate prețurile au crescut, și la produse de bază din magazine și la tot. Nu se mai poate trăi în țara asta”, a spus pacientul revoltat pentru RomâniaTv.net.
Analizele de sânge de 737 de lei au fost făcute la Medlife. La alte laboratoare de analize medicale prețurile pot fi și cu 200 de lei mai mici.