- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare uriașă la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Ce vor putea face elevii

13 Aug, 19:30 • Preda Silvia
Schimbare la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Ce vor putea face elevii înainte de a contesta notele la Evaluarea Națională și Bacalaureat
Schimbare uriașă la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Ce vor putea face elevii

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de ordin privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a (EN VIII), în anul şcolar 2024 – 2025, și proiectul de ordin privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2025.

După etapa de consultare, prevăzută a se încheia în data de 26 august, ora 12:00, forma finală a documentelor va fi aprobată prin ordin de ministru în urma analizei feedbackului primit și după ședința Comisiei de Dialog Social, scrie edu.ro.

Schimbare la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Principalele noutăți propuse:

  • Pentru o mai bună fundamentare a deciziei privind contestarea notei obținute la evaluarea inițială, a fost introdusă prevederea de a permite vizualizarea lucrărilor după afișarea rezultatelor inițiale și înainte de contestații, atât la evaluarea națională, cât și la bacalaureat. Depunerea contestației nu este condiționată de vizualizarea lucrării. Vizualizarea lucrărilor se va face la centrele de examen.
  • Pentru predictibilitate: Alături de calendarele examenelor de evaluare națională și bacalaureat, sunt publicate și calendarele simulărilor examenelor naționale, respectiv evaluare națională și bacalaureat. Calendarele de desfășurare sunt disponibile în anexele celor două documente supuse consultării.

Citește și: Ministrul Educației, propunere: Calendarul pentru Simulările la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025

bacalaureat
bacalaureat

În privința datelor pentru desfășurarea probelor examenelor naționale (EN VIII  și bacalaureat 2025), Ministerul Educației propune:

  • Desfășurarea probelor de competențe din cadrul examenului de bacalaureat în perioada 27 ianuarie – 7 februarie;
  • Desfășurarea probelor scrise – pentru ambele examene – înainte de finalul lunii iunie.
  • Prelungirea perioadei de depunere a contestațiilor, dată fiind opțiunea de vizualizare a lucrărilor scrise.

Varianta alternativă luată în calcul la nivelul Ministerului Educației implică începerea probelor scrise ale evaluării naționale, respectiv ale bacalaureatului după finalizarea cursurilor anului școlar 2024 – 2025 (20 iunie 2025), astfel:

  • Probe scrise evaluare națională 2025: 23 – 25 iunie (întregul proces urmând a se finaliza în 9 iulie, odată cu afișarea rezultatelor finale).
  • Probe scrise examenul national de bacalaureat: 30 iunie – 3 iulie (întregul proces urmând a se finaliza în 15 iulie, odată cu afișarea rezultatelor finale), arată edu.ro.

Vezi și: Calendarul examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă 2024