- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbarea Guvernului care îi va afecta pe pensionari. Se desființează posturile

08 Jul, 12:17 • Bumbeneci Diana
Guvernul aplică o nouă schimbare în 2024. Cum vor fi afectați pensionarii.
Schimbarea Guvernului care îi va afecta pe pensionari. Se desființează posturile

Modificările se aplică în contextul Legii 296/2023 privind măsuri fiscal-bugetare pentru a asigura sustenabilitatea financiară a României pe termen lung, prin desființarea posturilor vacante la data de 30 octombrie 2023.

Guvernul a aprobat schimbarea statutului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), instituție publică sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în conformitate cu prevederile Legii 296/2023 privind măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Conform noii structuri organizatorice, Casa Națională de Pensii Publice și casele teritoriale de pensii vor funcționa cu un total de 3.474 de posturi, finanțate din bugetul asigurărilor sociale de stat, dintre care 123 de posturi sunt dedicate sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Se elimină posturi vacante la Casele de Pensii. Cum îi va afecta această schimbare pe pensionari?

Se desființează șase posturi vacante și funcția publică de șef birou, se reorganizează direcții, iar funcțiile publice de conducere trebuie să se încadreze în procentul de 8% stabilit prin lege.

pensionari
pensionari

Citește și: S-a închis oficial Valea Oltului! Rutele ocolitoare anunțate de CNAIR

Nu se știe încă exact cum va influența această schimbare activitatea caselor de pensii, instituții care sunt implicate direct în procesul de recalculare a veniturilor pentru 5.000.000 de români. Procesul de recalculare și evaluare a pensiilor din România se desfășoară de luni de zile, timp în care angajații Caselor de Pensii colectează date și completează dosare pentru a fi introduse în sistem.

Au fost făcuți pași semnificativi în digitalizarea sistemului național de pensii, iar calculele trebuie să fie exacte. Cu toate acestea, calendarul recalculării s-a decalat cu câteva luni, dar surse oficiale au declarat pentru Newsweek că deciziile vor fi trimise după data de 10 iulie.

„Am testat sistemul, funcționează și putem imprima situația fiecărui pensionar din România. Avem o situație foarte clară, iar din momentul în care deciziile sunt imprimate și ajung la Poșta Română, responsabilitatea le revine complet,” au declarat surse din cadrul Casei de Pensii.

Citește și: Noi zile libere pentru români. Urmează o minivacanță oferită de Guvern în vara 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult