Vacanța aproape s-a încheiat. În câteva zile elevii se întorc în bănci, iar schimbările îi vizează atât pe școlari, cât și pe liceeni. Iată tot ce trebuie să știi despre cardul de elev.
Elevii vor putea fi din nou exmatriculați în anul școlar 2023 – 2024. La finalul anului trecut s-a renunțat la această posibilitate de exmatriculare, dar legea educației va fi din nou în vigoare în școli și licee.
Exmatricularea va putea deveni posibilă doar în situații foarte grave. Ce e nou la acest an e faptul că elevul va putea contesta decizia și se va putea apăra.
Conform noilor legi ale educației, în clase vor fi mai puțini elevi și vor exista materii noi. Unele din ele vor fi ogligatorii pentru toți, iar altele doar opționale. Dintre materiile obligatorii pentru clasa a 11-a putem aminti „Istoria evreilor. Holocaustul” și „Istoria comunismului din România”. Până atunci, însă, mai există un pas, și anume ca programa școlară să fie aprobată. Aceeași situație se aplică și în cazul materiei opționale „Istoria, robia și deportarea romilor”.
Dacă vorbim despre burse, ele se vor acorda doar pentru 30% dintre elevii fiecărei clase. Totuși, acest lucru se va întâmpla în ordinea descrescătoare a mediilor. Condiția e ca elevii să aibă media 10 la purtare, nu 9.50, așa cum se accepta până acum.
Elevii orfani de un singur părinte nu vor mai primi automat bursă socială. Ajutorul va fi condiționat de venitul familiei.
Mai există o noutate în anul școlar 2023 – 2024. Vorbim despre introducerea cardului național de elev. El va fi distribuit gratuit elevilor și va fi nominal. Mai mult, în baza lui elevii vor avea mai multe beneficii prevăzute în legile educației sau facilitați oferite de operatorii economici.
Anul școlar 2023 – 2024 începe în data de 11 septembrie 2023 și va dura 36 de săptămâni. Vor exista cinci vacanțe școlare. Desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” a fost stabilită în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024.