- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări fiscale majore în 2025. e-Factura devine obligatorie pentru consumatori

04 Dec, 18:00 • Bugiu ⁠Ana Maria
Guvernul a aprobat măsuri fiscal-bugetare prin ordonanţă de urgenţă, inclusiv obligativitatea utilizării e-Factura în relațiile B2C de anul viitor. S-au introdus reglementări privind TVA, impozitele pe venit și pe profit, accizele și măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale.
Schimbări fiscale majore în 2025. e-Factura devine obligatorie pentru consumatori

Guvernul României a aprobat prin ordonanță de urgență o serie de măsuri fiscale și bugetare care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, vizând mai multe domenii, inclusiv sistemele informatice RO e-Factura și RO e-TVA, precum și impozitele pe profit, venit, TVA și accize.

Una dintre cele mai importante modificări este obligativitatea utilizării sistemului e-Factura și în relația cu consumatorii (B2C), iar identificarea prin CNP va rămâne opțională pentru persoanele fizice. Sunt reglementate noi condiții privind utilizarea codului fiscal în locul CNP-ului și includerea unor coduri specifice pentru achizițiile publice, potrivit economedia.ro.

„De asemenea, se clarifică evidenţierea TVA colectate prin autofacturare, în cazul obiectivelor de investiţii din cadrul unor programe de interes public sau social, finanţate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, în sensul că persoanele impozabile care implementează astfel de programe şi au dedus TVA pentru achiziţii, trebuie să emită o autofactură”, mai transmite sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și: Cât te va costa factura la gaz în iarna 2024-2025 dacă scazi temperatura cu un grad la centrala termică. Calculul simplu care te ajută

foto: e-factura

Schimbări fiscale majore în 2025. e-Factura devine obligatorie pentru consumatori

În ceea ce privește RO e-TVA, termenul pentru transmiterea rezultatelor verificărilor realizate de ANAF a fost amânat până pe 1 iulie 2025. Măsuri suplimentare includ clarificarea procedurii de autofacturare pentru investițiile publice și reglementarea situațiilor în care TVA-ul este colectat prin autofacturare.

„În aceste situaţii, obligaţiile de stabilire a venitului net anual, de calcul, declarare şi plată a impozitului revin proprietarului, uzufructuarului sau altui deţinător legal prin depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Măsura are în vedere faptul că în aceste situaţii, plătitorul de venit se află în imposibilitatea reţinerii la sursă a impozitului pe venit”, arată Guvernul.

Modificările în domeniul impozitului pe profit se referă la alocarea costurilor de îndatorare în cazul achizițiilor de active și includ excepții pentru anumite sectoare, precum cel bancar și petrolier. De asemenea, sunt aduse clarificări privind impozitul pe venit pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor și pensiile din străinătate.

În domeniul TVA, se impune înscrierea codului de identificare fiscală pe facturile simplificate și corectarea unor erori tehnice legate de autofactura emisă pentru ajustarea bazei impozabile. Pentru accize, sunt introduse măsuri suplimentare de combatere a evaziunii fiscale, inclusiv obligația de a declara și garanta plata accizelor de către operatorii economici cu risc fiscal ridicat.

Se mai prevede “introducerea obligaţiei pentru destinatarii înregistraţi şi operatorii economici înregistraţi la autoritatea competentă pentru distribuţie şi comercializare angro fără depozitare de produse accizabile care prezintă risc fiscal ridicat şi care deţin şi eliberează pentru consum produse accizabile din cadrul unui antrepozit fiscal deţinut de o persoană terţă, de a înştiinţa autoritatea competentă, cu cel puţin 3 zile calendaristice înainte de epuizarea cantităţii de produse accizabile înscrisă în declaraţia pe propria răspundere”, mai arată Executivul.

Ordonanța aduce modificări ale indicatorilor fiscali pentru 2024, actualizând plafoanele pentru deficitul bugetar, datoria publică și cheltuielile cu asistența socială, sănătatea și investițiile publice. Aceste modificări au scopul de a îmbunătăți transparența și conformitatea fiscală, dar și de a asigura stabilitatea financiară în România.

„Alte modificări sunt aduse indicatorilor privind plafoanele specifice cadrului fiscal – bugetar 2024 în sensul actualizării plafoanelor pentru indicatorii specifici cadrului fiscal 2024, soldului deficitului bugetar, datoriei publice, cheltuielilor cu asistenţa socială, cu sănătatea, cheltuielilor de capital”,precizează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și: Cum a descoperit un bărbat că i-a plătit timp de 15 ani factura la electricitate vecinului. Ce au spus reprezentanții companiei

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Diana Șoșoacă se retrage din viața publică, îi e frică pentru viața ei. „Atâta ură n-am putut să văd în viața mea”
Diana Șoșoacă se retrage din viața publică, îi e frică pentru viața ei. „Atâta ură n-am ...
STUDIU Care este cea mai mare temere a pensionarilor. Și cei cu pensii mari sau cu bani puși deoparte împărtășesc aceeași frică
STUDIU Care este cea mai mare temere a pensionarilor. Și cei cu pensii mari sau cu bani puși deoparte ...
Monica Odagiu încă are coșmaruri la mai bine de un an de la accidentul mortal: „Am simțit cum se prăbușește totul în jurul meu”
Monica Odagiu încă are coșmaruri la mai bine de un an de la accidentul mortal: „Am simțit cum se ...
George Simion nu mai vrea să candideze la prezidențiale: Nici ministrul Pereoadă, nici Nicușor Dan nu sunt susținuți de AUR. Îl susținem pe Călin Georgescu
George Simion nu mai vrea să candideze la prezidențiale: Nici ministrul Pereoadă, nici Nicușor Dan ...
Noul virus care provoacă îngrijorare în lume. Oamenii se tem de o nouă pandemie. Ce e HMPV și cum îl recunoaștem
Noul virus care provoacă îngrijorare în lume. Oamenii se tem de o nouă pandemie. Ce e HMPV și cum ...
ANAF începe verificările tuturor conturilor Revolut. Iată cum poţi să rămâni fără bani pe card
ANAF începe verificările tuturor conturilor Revolut. Iată cum poţi să rămâni fără bani pe card
Țara din Europa care plătește salarii de peste 8.000 de euro pe lună. Cum poți lucra acolo
Țara din Europa care plătește salarii de peste 8.000 de euro pe lună. Cum poți lucra acolo
Suma fabuloasă cu care a ajuns să se vândă un ARO. Colecționarii români privesc cu jind la el, în timp ce străinii își deschid larg buzunarele
Suma fabuloasă cu care a ajuns să se vândă un ARO. Colecționarii români privesc cu jind la el, ...
Prognoza meteo 7 ianuarie 2025. Vremea se încălzește, temperaturi mult mai ridicate decât în mod normal
Prognoza meteo 7 ianuarie 2025. Vremea se încălzește, temperaturi mult mai ridicate decât în mod ...
Marian Cucșa, acuzații grave la adresa liderilor AUR, George Simion și Cristian Lulea: „Sunt penali cu acte în regulă”
Marian Cucșa, acuzații grave la adresa liderilor AUR, George Simion și Cristian Lulea: „Sunt ...
Justin Trudeau își dă demisia din funcția de prim-ministru al Canadei. Se anunță alegeri anticipate
Justin Trudeau își dă demisia din funcția de prim-ministru al Canadei. Se anunță alegeri anticipate
Ce schimbări vor avea loc în 2025 pentru români. Specialist în fiscalitate: „Vom avea creșteri de taxe, inclusiv TVA, oricât și-ar tatua Marcel Ciolacu pe mână”
Ce schimbări vor avea loc în 2025 pentru români. Specialist în fiscalitate: „Vom avea creșteri ...
Codul Rutier 2025. Cum poate un șofer să-și reducă perioada de suspendare a permisului
Codul Rutier 2025. Cum poate un șofer să-și reducă perioada de suspendare a permisului
Salarii 2025. Bani mai mulţi pentru îngrijitori şi badante. Cât vor câştiga în funcţie de orele lucrate şi nivel TABEL
Salarii 2025. Bani mai mulţi pentru îngrijitori şi badante. Cât vor câştiga în funcţie de orele ...
Circa un milion de pensionari ar putea beneficia de indexarea de 12%. Această categorie de români scapă de „ordonanța trenuleț”
Circa un milion de pensionari ar putea beneficia de indexarea de 12%. Această categorie de români scapă ...
Sondaj prezidenţiale 2025: Călin Georgescu ar câştiga detaşat (40%). Următorii clasaţi sunt Crin Antonescu, cu 22-24%, şi Nicuşor Dan, cu 16-18%
Sondaj prezidenţiale 2025: Călin Georgescu ar câştiga detaşat (40%). Următorii clasaţi sunt Crin ...
Scandal pe pârtie: Turist lovit cu schiurile la coada de la telegondola din Poiana Brașov
Scandal pe pârtie: Turist lovit cu schiurile la coada de la telegondola din Poiana Brașov
Vești proaste pentru bucureșteni. Biletul unic de călătorie a fost scos de pe piață. Cât costă acum o călătorie cu metroul sau cu autobuzul STB
Vești proaste pentru bucureșteni. Biletul unic de călătorie a fost scos de pe piață. Cât costă ...