- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări fiscale majore în 2025. e-Factura devine obligatorie pentru consumatori

04 Dec, 18:00 • Bugiu ⁠Ana Maria
Guvernul a aprobat măsuri fiscal-bugetare prin ordonanţă de urgenţă, inclusiv obligativitatea utilizării e-Factura în relațiile B2C de anul viitor. S-au introdus reglementări privind TVA, impozitele pe venit și pe profit, accizele și măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale.
Schimbări fiscale majore în 2025. e-Factura devine obligatorie pentru consumatori

Guvernul României a aprobat prin ordonanță de urgență o serie de măsuri fiscale și bugetare care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, vizând mai multe domenii, inclusiv sistemele informatice RO e-Factura și RO e-TVA, precum și impozitele pe profit, venit, TVA și accize.

Una dintre cele mai importante modificări este obligativitatea utilizării sistemului e-Factura și în relația cu consumatorii (B2C), iar identificarea prin CNP va rămâne opțională pentru persoanele fizice. Sunt reglementate noi condiții privind utilizarea codului fiscal în locul CNP-ului și includerea unor coduri specifice pentru achizițiile publice, potrivit economedia.ro.

„De asemenea, se clarifică evidenţierea TVA colectate prin autofacturare, în cazul obiectivelor de investiţii din cadrul unor programe de interes public sau social, finanţate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, în sensul că persoanele impozabile care implementează astfel de programe şi au dedus TVA pentru achiziţii, trebuie să emită o autofactură”, mai transmite sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și: Cât te va costa factura la gaz în iarna 2024-2025 dacă scazi temperatura cu un grad la centrala termică. Calculul simplu care te ajută

foto: e-factura

Schimbări fiscale majore în 2025. e-Factura devine obligatorie pentru consumatori

În ceea ce privește RO e-TVA, termenul pentru transmiterea rezultatelor verificărilor realizate de ANAF a fost amânat până pe 1 iulie 2025. Măsuri suplimentare includ clarificarea procedurii de autofacturare pentru investițiile publice și reglementarea situațiilor în care TVA-ul este colectat prin autofacturare.

„În aceste situaţii, obligaţiile de stabilire a venitului net anual, de calcul, declarare şi plată a impozitului revin proprietarului, uzufructuarului sau altui deţinător legal prin depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Măsura are în vedere faptul că în aceste situaţii, plătitorul de venit se află în imposibilitatea reţinerii la sursă a impozitului pe venit”, arată Guvernul.

Modificările în domeniul impozitului pe profit se referă la alocarea costurilor de îndatorare în cazul achizițiilor de active și includ excepții pentru anumite sectoare, precum cel bancar și petrolier. De asemenea, sunt aduse clarificări privind impozitul pe venit pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor și pensiile din străinătate.

În domeniul TVA, se impune înscrierea codului de identificare fiscală pe facturile simplificate și corectarea unor erori tehnice legate de autofactura emisă pentru ajustarea bazei impozabile. Pentru accize, sunt introduse măsuri suplimentare de combatere a evaziunii fiscale, inclusiv obligația de a declara și garanta plata accizelor de către operatorii economici cu risc fiscal ridicat.

Se mai prevede “introducerea obligaţiei pentru destinatarii înregistraţi şi operatorii economici înregistraţi la autoritatea competentă pentru distribuţie şi comercializare angro fără depozitare de produse accizabile care prezintă risc fiscal ridicat şi care deţin şi eliberează pentru consum produse accizabile din cadrul unui antrepozit fiscal deţinut de o persoană terţă, de a înştiinţa autoritatea competentă, cu cel puţin 3 zile calendaristice înainte de epuizarea cantităţii de produse accizabile înscrisă în declaraţia pe propria răspundere”, mai arată Executivul.

Ordonanța aduce modificări ale indicatorilor fiscali pentru 2024, actualizând plafoanele pentru deficitul bugetar, datoria publică și cheltuielile cu asistența socială, sănătatea și investițiile publice. Aceste modificări au scopul de a îmbunătăți transparența și conformitatea fiscală, dar și de a asigura stabilitatea financiară în România.

„Alte modificări sunt aduse indicatorilor privind plafoanele specifice cadrului fiscal – bugetar 2024 în sensul actualizării plafoanelor pentru indicatorii specifici cadrului fiscal 2024, soldului deficitului bugetar, datoriei publice, cheltuielilor cu asistenţa socială, cu sănătatea, cheltuielilor de capital”,precizează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și: Cum a descoperit un bărbat că i-a plătit timp de 15 ani factura la electricitate vecinului. Ce au spus reprezentanții companiei

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Poți încălzi mâncarea în caserole de plastic? Cât de periculos este pentru sănătate
Poți încălzi mâncarea în caserole de plastic? Cât de periculos este pentru sănătate
Metoda simplă prin care afli dacă pensia ta va crește sau nu de la 1 ianuarie 2025. Toți pensionarii din România trebuie să știe
Metoda simplă prin care afli dacă pensia ta va crește sau nu de la 1 ianuarie 2025. Toți pensionarii ...
Un nou cuplu în showbiz! Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat. Acum are o altă iubită celebră
Un nou cuplu în showbiz! Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat. Acum are o altă iubită ...
Arancini, rețeta din bucătăria italiană cu orez și carne care te va surprinde
Arancini, rețeta din bucătăria italiană cu orez și carne care te va surprinde
Călin Georgescu, întrebat dacă vrea să introducă armata obligatorie în România: „Noi nu avem de ce să intrăm într-un conflict care nu este al nostru”
Călin Georgescu, întrebat dacă vrea să introducă armata obligatorie în România: „Noi nu avem ...
Elena Lasconi a scos toate armele în campania prezidențală: „Au un singur scop: Rusia să ia România. Dacă va fi Călin Georgescu președinte nu e o garanție că oamenii vor mai avea pensii”
Elena Lasconi a scos toate armele în campania prezidențală: „Au un singur scop: Rusia să ia ...
Călin Georgescu șochează: România nu va respecta angajamentele NATO
Călin Georgescu șochează: România nu va respecta angajamentele NATO
Când devin, de fapt, cauciucurile de iarnă obligatorii. Tot ce trebuie să știe șoferii despre schimbarea anvelopelor în sezonul rece 2024
Când devin, de fapt, cauciucurile de iarnă obligatorii. Tot ce trebuie să știe șoferii despre schimbarea ...
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu știe ce se întâmplă”
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu ...
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. Doar avionul a fost 7.000 de euro
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. ...
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. Care sunt prețurile de pornire
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. ...
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare care să o susțină pe Elena Lasconi”
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat ...
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când te sună un număr necunoscut
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când ...
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă
Uleiul de măsline comercializat în România este plin de ceară și steroli modificați. ANPC a aplicat amenzi de 750.000 de lei
Uleiul de măsline comercializat în România este plin de ceară și steroli modificați. ANPC a aplicat ...